Kemi

Aktuelle koncentrationer

01. december 2011 af Mimi933 (Slettet) - Niveau: A-niveau

2,50 g calciumchlorid - vand (1/6) opløses i deminiraliseret vand i en 50 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med deminiraliseret vand og omrystes.

a) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ca2+ og Cl- i opløsningen.

Hvordan regner jeg det ud? Kan ikke huske hvordan man regner aktuelle koncentrationer :(

På forhånd tak


Brugbart svar (3)

Svar #1
01. december 2011 af mathon

gå ud fra formlen

                                  CaCl2*6H2O

M = sum({1,2,6}*{40.078,35.453,18.0148}) = 219,073 g/mol

                                  n = m/M = (2,50 g) / (219,073 g/mol) = 0,011412 mol

 

                                  CaCl2 (aq)   --->   Ca2+ (aq)   +   2 Cl- (aq)

                                  c(CaCl2) = n/V = (0,011412 mol) / (0,050 L) = 0,228235 M


                                  [Ca2+] = c(CaCl2) = 0,228235 M

                                  [Cl- ] = 2·c(CaCl2) = 0,456469 M


Svar #2
01. december 2011 af Mimi933 (Slettet)

Hvordan kom du frem til de tal ({1,2,6}*{40.078,35.453,18.0148}) ?

Er det ikke ((40,08+(2*35,45)*6+(2*1,008)+16,00 ?


Svar #3
01. december 2011 af Mimi933 (Slettet)

5,00 mL af opløsningen udtages med pipette og overføres til en 100 mL målekolbe. Der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes.

b) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ca2+ og Cl- i den fortyndede opløsning

Jeg ved at jeg skal bruge formlen: n = c * V dvs.

n = c(før) * v(før)

n = c(efter) * v(efter)

og derefter skal c(efter) isoleres.

Men jeg ved ikke helt hvordan jeg skal skrive det op


Brugbart svar (2)

Svar #4
02. december 2011 af mathon

5,00 mL af opløsningen udtages med pipette og overføres til en 100 mL målekolbe. Der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes.

          fortyndingsfaktor 1/20 = 0,05

                                  [Ca2+]fort = 0,05·0,228235 M

                                  [Cl- ]fort = 0,05·0,456469 M


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. december 2011 af mathon

                                                     

                                                                 cefter ·Vefter  = n = cfør ·Vfør

                                                                 cefter = (Vfør / Vefter) · cfør

                                                                 cefter = ((5 mL) / (100 mL)) · cfør

                                                                 cefter = (1/20) · cfør

                                                                 cefter = 0,05 · cfør

 

 

 


Skriv et svar til: Aktuelle koncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.