Matematik

Problemregning - vinkler, højden

02. december 2011 af studieportalen21 (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej, please hjælp mig med denne opgave:

 

Man ønsker at bestemme højden af en skorsten. Det er umuligt at komme hen til skorstenens fod, så fra punkterne A og B sigter man mod skorstenens top. Sigtelinjerne danner vinkler på 23 og 36 (grader) med vandret og afstanden mellem A og B er 50 m. Beregn skorstenens højde.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2011 af AskTheAfghan

Har du mulighed for at vise os tegningen af opgaven?


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Skorstenen er højde i en stumpvinklet trekant ABC, hvor vinkel A = 23º , vinkel B = 180º-36º = 144º , og c = |AB| = 50m .

Da er vinkel C = 180º - 23º -144º = 13º . Vi kan da benytte sinusrelationen til at finde siden b over for vinkel B:

b / sin(B) = c / sin(C) , hvoraf b = c·sin(B)/sin(C) .

Endelig findes skorstenens højde som trekantens højde hc :

hc = b·sin(A) = c·sin(A)·sin(B)/sin(C) = c·sin(A)·sin(B)/sin(A+B) = 50m·sin(23º)·sin(36º)/sin(36º-23º) = 51,05m


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. december 2011 af AskTheAfghan

x er afstanden fra B til skorstenens fod.

tan(23) = h/(|AB| + x)   ⇔   x = (h/tan(23)) - |AB| = (h/tan(23)) - 50

tan(36) = h/x   ⇔   x = h/tan(36))

x = x   ⇔   (h/tan(23)) - 50 = h/tan(36)   ⇔   h = 51.048 m


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Sammenligner man løsningen i #4

h = 50m/(1/tan(23º) - 1/tan(36º)) = 50m·tan(23º)·tan(36º)/(tan(36º) - tan(23º))

                                                          = 50m·sin(23º)·sin(36º)/( sin(36º)·cos(23º) - sin(23º)·cos(36º) )

                                                          = 50m·sin(23º)·sin(36º)/sin(36º - 23º)

vil man se, at den er helt identisk med løsningen i #3.


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. december 2011 af mathon

 

               

                 x+a = h/tan(23º)                  

                 x = h/tan(36º)                                                                    som subtraheres

                a = h/tan(23º) - h/tan(36º)

                a = (h·tan(36º) - h·tan(23º)) / (tan(36º)·tan(23º)

                a = h·(tan(36º) - tan(23º)) / (tan(36º)·tan(23º)


                h = ((tan(36º)·tan(23º) / (tan(36º) - tan(23º))) ·(50 m)

               

 

 


Skriv et svar til: Problemregning - vinkler, højden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.