Matematik

optimering af en reagensglas

03. december 2011 af shohrehrasmussen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg skal ved hjælp af optimering finde ud af brug af den mindst mulig glas til det mest mulig volume  for en reagensglas med volume på 10000 kubik mm. dvs. 10 mml.

jeg kan sagtens finde kuglekalotens og rørets volume og areal men så går jeg i stå for der er ren bogstaver regning og jeg kan ikke rigtig får hul på det

kan i hjælpe mig?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Er der et krav om en bestemt tykkelse af reagensglasset? Eller drejer det sig om at gøre det indre overfladeareal mindst mulig?


Svar #2
04. december 2011 af shohrehrasmussen (Slettet)

Der er ingne krav til tykkelse og det drejer sig kun om den mindst mulig overfladeareal i forhold til den mest volume.

 

 


Svar #3
04. december 2011 af shohrehrasmussen (Slettet)

jeg er kommet til en løsning igår aftes men er ikke 100% sikker på det. og kan heller ikke tegne grafen til det :-( så er det svært at vurdere den optimale punkt :-(

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er sikkert meningen, at der skal benyttes differentialregning til at bestemme det mindste overfladeareal.


Svar #5
04. december 2011 af shohrehrasmussen (Slettet)

ja det er meget muligt men det her opgave er på c niveau.

kan du ikke sende mig en eksamplar på det du mener med differentialregning?

jeg har haft det for 10 år siden og kan ikke huske noget af det


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Kalder man cylinderrøret radius for r og dets højde for h, er reagensglassets rumfang

V = (2π/3)·r3 + π·r2·h ,

mens det indre overfladeareal er

A = 2·π·r2 + 2·π·r·h .

Man isolerer h af udtrykket for V

h = V/(π·r2) - (2/3)·r ,

og indsætter det i udtrykket for A,

A(r) = 2·π·r2 + 2·π·r·(V/(π·r2) - (2/3)·r) = 2·π·r2 + 2·V/r - (4π/3)·r2 = (2π/3)·r2 + 2·V/r

Man skal så finde minimum for funktionen A(r) ved at løse ligningen A'(r) = 0 .


Svar #7
04. december 2011 af shohrehrasmussen (Slettet)

ud over differentielle regning kan man ikke finde volumen af reagensglasset og løsne ligningen mht r og får sat radiusen i Areal ligningen som giver til alle sidst

 

A=2*[(10^4-(pi/6)*h2^3)/pi*(h-0,5*h2)]1/2*pi*h

hvor h er total højde og h2 er højden af kuglekaloten i reagensglasset

også skal der laves graf i graf programmet, og den giver svar i polynom :-(

derfor kan jeg ikke kommentere det grafisk :-(

 


Svar #8
04. december 2011 af shohrehrasmussen (Slettet)

antager du at en reagensglaset er flade i bunden?

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej. Jeg har antaget en halvkugle i bunden.

Man finder så

A'(r) = (4π/3)·r - 2·V/r2 = 0  ⇒ r3 = 2V·3/(4π) = 3V/(2π) , hvoraf

r = (3V/(2π))1/3


Svar #10
04. december 2011 af shohrehrasmussen (Slettet)

regner du ikke med volume af en kuglekalot?


Svar #11
04. december 2011 af shohrehrasmussen (Slettet)

Jeg sporger fordi jeg kan ikke se hvilke formel du bruger til kuglens volume


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Se #6, hvor det er angivet

V = (2π/3)·r3 + π·r2·h

Det første led er rumfanget af en halvkugle, mens det sidste led er rumfanget af en cylinder.


Svar #13
04. december 2011 af shohrehrasmussen (Slettet)

er det formel til volumen af en kuglekalot?

 


Skriv et svar til: optimering af en reagensglas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.