Matematik

Brændpunkt af parabel ax^2 + bx + c

06. december 2011 af andy130 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er det muligt at finde brændpunkt når man har en andengradsligning : 
ax^2 + bx + c
Normalt er det jo bare hvis man har 
ax^2 + c

Problemet er bare at jeg har fået en opgave hvor jeg skal finde brændpunkt for parablen :
2x^2 - 2x - 2
Det skal siges at opgaven er indenfor differentialregning :)

Mit spørgsmål er. 
Hvordan kan man gøre det? :)

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2011 af SuneChr

Benyt en parallelforskydning af parablen   y = ax2  efter vektor (p ; q) .

(0 ; 0) afbildes da i (p ; q)  hvorfor  y = ax2  afbildes i    y - q = a·(x - p)2

Find da brændpunkt og toppunkt, som forskydes på denne måde, for den afbildede parabel.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2011 af mathon

 

      en parabel åben opadtil
      har ligningen
                                    (x-h)2 = 4p·(y-k)2        med
                                                                                        afstanden mellem toppunkt og brændpunkt =
                                                                                        afstanden mellem toppunkt og ledelinje = p

        hint  a = 1/(4p)                                                                       

                                                             


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2011 af PeterValberg

Jeg får følgende tanke:

Hvis brændpunktet Q for en parabel med toppunkt i origo (0,0) kan bestemmes som:  Q = (0, 1/(4a))

betyder det så ikke, at en parabel med toppunkt i (x1, y1) har brændpunkt i Q1(x1, 1/(4a)+y1)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det ser ud som en korrekt fortolkning. Brændpunktet F må da have koordinaterne

F(-b/(2a) , -d/(4a) + 1/(4a)) = (-b/(2a) , (1-d)/(4a))


Skriv et svar til: Brændpunkt af parabel ax^2 + bx + c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.