Matematik

Målteori: vise to mål er ens på den tællelige/co-tællelige sigma-algebra

08. december 2011 af smileytoday (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Betragt F={A ⊂R | A er tællelig eller Ac er tællelig}

Definer målet u : F → {0,1} ved at u(A)=0 hvis A er tællelig, og u(A)=1 hvis Ac er tællelig. Definer ligeledes målet ν på F ved v(A)=m(A ∩ [0,1]) hvor m er Lebesgue målet. Skal vise at u(A)=ν(A) for alle A∈F.

Jeg har valgt at dele op i tilfælde. Først hvor A∈F er tællelig. Da er u(A)=0, og v(A)=m(A ∩ [0,1])=0, idet A ∩ [0,1] ⊂ A, hvorfor A ∩ [0,1] også er tællelig, og en tællelig mængde har Lebesgue mål 0 (right?). Altså er u(A)=v(A) når A er tællelig.

Vil nu antage at A∈F ikke er tællelig, altså at Ac er tællelig. Da må naturligvis u(A)=1. Skal altså vise at også    v(A)=1. Dette har jeg lidt svært ved at overbevise mig selv om er tilfældet. v(A)=m(A ∩ [0,1]) som altså skal være lig 1. Hvordan kan man indse det?

Jeg håber nogen kan hjælpe mig.

Venlig hilsen forvirret fyr 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvordan slutter man, at komplementærmængden til en ikke-tællelig mængde er tællelig?


Svar #2
08. december 2011 af smileytoday (Slettet)

Det er den nødvendigvis ikke generelt, men hvis A tilhører F, og A er ikke-tællelig, må komplementærmængden til A være tællelig. Ellers ville A ikke tilhøre F, som F er defineret.

Mit problem er bare, at når A er ikke-tællelig så vil A ∩ [0,1] stadig have Lebesgue-mål 1. Det kan jeg ikke lige indse. 


Svar #3
08. december 2011 af smileytoday (Slettet)

RETTELSE: 

v er ikke defineret på bare F, men på hele (R, B), altså de reelle tal udstyret med Borel-algebraen.

Det gælder altså om at vise, at på F, er u og v ens.


Skriv et svar til: Målteori: vise to mål er ens på den tællelige/co-tællelige sigma-algebra

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.