Matematik

møns klint. bredde? trekant

08. december 2011 af sejreje (Slettet) - Niveau: C-niveau

På Møns Klint har der gennem tiderne været mange nedstyrtninger. På nedenstående
geometriske modeller ses et lodret snit gennem klinten før og efter en nedstyrtning ..  

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/100831_mat_C_hf2.ashx 

opgave 5 

har regnet a) 11.5 

skal have hjælp til c) 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. december 2011 af YesMe (Slettet)

Arealet af en trekant:  (|BC|·|AC|)/2 = (11.5 m·20 m)/2 = 115 m2

"I modellen antager man desuden, at trekant ABC og rektanglet CDEF har samme areal. Klinten er 110 meter høj."

lad    |ED| = |CF| = s1       og   |EF| = |CD| = s2

A = A      ⇔    115 m2 = s1·s2     ⇔    115 m2 = 110 m·s2

Voila .. Nu kan du starte med at løse ligningen i s2 !


Svar #2
08. december 2011 af sejreje (Slettet)

 

Har fundet løsninger . men forsstår det ikke.

Da \C er ret kan vi bruge følgende formel til at bestemme højden |BC| ((Formel 14).
|BC| = |AC| · tanA
Vi indsætter nu |AC| = 20, A = 30.
|BC| = 20 · tan(30)
= 20p3
3 = 11, 547 = 11, 5

Højden BC af det nedstyrtede materiale er 11,5 m

Her fra af. fatter jeg ikke

b)

For at beregne bredden CD af den nedstyrtede stykke af klinten, beregner vi først arealet

af 4ABC. Trekantens areal, Ttre beregnes ved formlen:
Ttre = 12
h · g
Da trekanten er retvinklet er højden |BC| lig trekantens højde. Vi indsætter nu h =
|BC| = 20p3
3 og g = |AC| = 20 i formlen:
Ttre = 12
·
20p3
3 · 20
= 200p3
3
Klintens areal Tklint kan bestemmes som
Tklint = |CD| · 110
Da Ttre = Tklint kan vi nu indsætte klitens areal og løse ligningen for |CD|:
Ttre = Tklint
m
200p3
3 = |CD| · 110
m
|CD| = 200p3
3 · 110 = 200p3
330 = 1, 0497 = 1, 05

Bredden |CD| af det nedstyrtede stykke af klinten er 1,05 m,


Skriv et svar til: møns klint. bredde? trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.