Fysik

Opstille og numerisk løse bevægelsesligningen for Merkur

09. december 2011 af Emmmer (Slettet) - Niveau: A-niveau

Til min SRP har jeg fået et spørgsmål som lyder:

 

Med udgangspunkt i Newtons gravitationslov skal du i programmet Modellus opstille og numerisk løse bevægelsesligningen der beskriver Merkurs banekurve. Resultatet sammenlignes med kendte data for de pågældende planet. Den anvendte matematiske metode og de enkelte trin i simulationen skal forklares. 

 

Jeg forstår ikke hvorda jeg skal opstille bevægelsesligningen, nogen der kan hjælpe? Ikke så meget til selve programmet, men hele fysikken i opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2011 af peter lind

m*dv/dt = F , hvor F er tyngdekraften


Svar #2
10. december 2011 af Emmmer (Slettet)

Ja jeg har benyttet Newtons gravitationslov, Newtons 2. lov, og hvad jeg har lært om bevægelse.

Så jeg har opstillet følgende:

F=G *(M *m)/r^2
G=6.67 10^(-11)
a=F/m
M=1,989 10^30 kg
m=3,302 10^23 kg
r=sqrt(x^2+y^2)
k=45693773000
x0=k
v=(2 *pi *k)/T
T=87,97 *24 *60 *60
dage=t/(24 *60 *60)
ax= -a *x/r
ay= -a *y/r
d(vx)/dt = ax
d(vy)/dt = ay
dx/dt = vx
dy/dt = vy
vy0=v

 

Hvor M er Solens masse, m er Merkurs masse, k er mindste afstanden fra Merkur til Solen og T er omløbstiden for Merkur rundt om Solen.

Jeg ved bare ikke hvordan jeg skal løse det numerisk, kan du hjælpe mig med dette?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2011 af peter lind

Efter det du skriver i #0 skal du bruge programmet modellus til at løse differentialligningen. Jeg kender ikke dette program, så jeg kan ikke hjælpe dig med det. Har du ikke en manual eller en hjælpefunktion i programmet ?


Svar #4
10. december 2011 af Emmmer (Slettet)

Differentialligningen? 

Og jo der er en hjælpefunktion, men kan ikke finde noget om numerisk løsning. 


Skriv et svar til: Opstille og numerisk løse bevægelsesligningen for Merkur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.