Matematik

Tredjegradsligninger?

09. december 2011 af HadeelKBH (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løser man en tredjegradsligning?

Synes det er lidt svært at finde noget om.. SKAL man faktorisere? Og hvad skal man kunne på gymnasiet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der findes en færdig løsningsformel for rødderne i et 3.-gradspolynomium; men den er ret kompliceret og involverer regning med komplekse tal. De 3.-gradspolynomier, der præsenteres i gymnasiet og lignende uddannelsesniveau, løses ofte ved at gætte en af rødderne, hvorved polynomiet kan reduceres til et 2.-gradspolynomium, der så kan løses ved hjælp af metoderne for 2.-gradsligningen.


Svar #2
10. december 2011 af HadeelKBH (Slettet)

Kan du så ikke lige løse denne her? Jeg har prøvet at løse den, men ved ikke om jeg har fået det rigtige resultat.

2x^3 - 5x^2 - 23x - 10 = 0

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvorfor angiver du ikke dit resultat? Du kan jo altid selv gøre prøve og derved afgøre, om din løsning er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man ser, at x = -2 er en rod, hvorfor

2x3 -5x2 -23x -10 = 0 ⇔ (x + 2)·(2x2 -9x -5) = 0

                                 ⇔ (x + 2)·(x - 5)·(2x + 1) = 0

                                 ⇔ 2·(x + 2)·(x - 5)·(x + (1/2)) = 0


Skriv et svar til: Tredjegradsligninger?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.