Dansk

Gamle danske ord

12. december 2011 af Koring (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

I forbindelse med udgivelse / oversættelse af en gammel dansk tekst, er jeg gået kold med nogle gamle ord -

wælle

suithæ

saugh

cipul

dysk

iæfne

fiarthædeld

hunugh

liuæræn

smolt

sothæt

 

Hjælp modtages med kyshånd

Mvh

Koring


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2011 af SuneChr

Du kan prøve at søge i    Ordbog over det Danske Sprog ,   hvor du kan søge efter gamle ord, fra Holberg til 1950´erne.

Det, du søger, ser dog meget gammel-nordisk ud.


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Her er mine forsøg for nogle af dem. Ordene er vel ældre middeldansk, dvs ca. 1100 - 1350.

suithæ = svide, svie

saugh = så (datid af at se)

iæfne = jævne

fiarthædeld = fjerdedel

hunugh = honning

sothæt = sodet

liuæræn = leveren

smolt = afsmeltet fedt (svinefedt)

Det hjælper måske at se sammenhængen. Er det Henrik Harpestrengs kogebog?

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

wællæ = ælte

dysk = en skål, et røretrug (formodentlig)

 


Svar #4
15. december 2011 af Koring (Slettet)

Hej -

Tjaaa - Det er jeg også kommet frem til.

Wælle tror jeg nærmere er '' at røre '' - men det har jo ikke den store betydning

 

Hilsen

Henrik K


Svar #5
15. december 2011 af Koring (Slettet)

Hmmmmmm - Henrik Harpestreng, jov men mere end ham.

Jeg er virkelig gået i dybden men gamle opskrifter.

suithæ = svide, svie - Nej det må være at brune

saugh = så (datid af at se) - Nej, det tror jeg ikke på

iæfne = jævne - Hmmmmmm - Jov hvis det læses højt så giver det mening

fiarthædeld = fjerdedel - Den køber jeg

hunugh = honning - 100 % - Det var min fejl

sothæt = sodet - Nope - Det er ikke korrekt - Der må være en anden mening

liuæræn = leveren - Hmmmmmmm, passer ikke på krydderier !!!!!!!!

smolt = afsmeltet fedt (svinefedt) - Jooooooov, måske - nok ikke så tosset

 

Kom så med nogle bedre ideer - Griner

 

Henrik K


Skriv et svar til: Gamle danske ord

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.