Kemi

Hjælp til metallets varmekapacitet..

13. december 2011 af molius (Slettet)

Hej - er der nogen der kan hjælpe mig lidt på vej her?? Jeg har et kalorimeter med vand med start temp. 18.52ºC, der tilføres 800J så vandets temp. stiger til 20.97ºC. Et metalstykke lægges i vandet og der  tilføres yderligere 800J hvorefter vandets temp. er 22.42ºC.

Beregn metallets varmekapacitet.

Q=m*c*ΔT

 Δt 20.97-18.52=2.45ºC -> ΔT (273-20.42) - (273-18.52) = 2.45K

 Δt 22.42-20.97=1.45ºC -> ΔT(273-22.42) - (273 - 20.97) = 1.45K

Q=m*c* ΔT -> ?=?*4180*1.45

- hvordan kommer jeg videre?? - jeg har ingen masse fra vandet og ved ikke hvilket metal der er tale om.

Mvh

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2011 af lasols (Slettet)

massen fra vand kan bestemmes udfra 800J=mvand*Cvand*deltaT=mvand*4180*2,45

 

når du så har vandets massse kan du beregne den mængde energi der er gået til opvarmning an vand i anden del ad forsøget

qvand = mvand*4180*1,45

qmetal=800J-qvand

og varmekapaciteten for metal er da

Qmetal=mmetal*Cmetal*1,45 (for at denne beregning er korrekt skal metallet selvfølgelig have været 2,97grader varmt da du lagde det i, ellers skal start temperaturen til 2. del af forsøget korreigeres for et temperaturfald/stigning som tilføjelsen af metalet må have foresaget), desuden skal du vide hvad metalklumpen vejer


Svar #2
13. december 2011 af molius (Slettet)

Men i opgaven står der blot "et metalstykke", ingen oplysninger om metallets temp. iøvrigt, hmmm - jeg er på bar bund.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2011 af mathon

     det forudsættes, at metallet har begyndelsestemperaturen 20,97ºC:      


                            Cvand = (200 J) / ((20.97-18.52) K) = 326,531 J/K
                           

                            Cvand·ΔT1 = 200 J = (Cvand + Cmetal)·ΔT2

                            ΔT1 = (1 + Cmetal / Cvand)·ΔT2

                            Cmetal / Cvand = (ΔT1/ΔT2)  -  1  =  ((20.97-18.52) / (22.42 - 20.97))  -  1  =  0,689655

                            Cmetal = 0,689655 · Cvand  = 0,689655 · (326,531 J/K)  =  225,2 J/K

                           

                         


Svar #4
13. december 2011 af molius (Slettet)

Hvorfor 200 J, hvordan kommer du frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2011 af mathon

tastfejl

 

     det forudsættes, at metallet har begyndelsestemperaturen 20,97ºC:      


                            Cvand = (800 J) / ((20.97-18.52) K) = 326,531 J/K
                           

                            Cvand·ΔT1 = 800 J = (Cvand + Cmetal)·ΔT2

                            ΔT1 = (1 + Cmetal / Cvand)·ΔT2

                            Cmetal / Cvand = (ΔT1/ΔT2)  -  1  =  ((20.97-18.52) / (22.42 - 20.97))  -  1  =  0,689655

                            Cmetal = 0,689655 · Cvand  = 0,689655 · (326,531 J/K)  =  225,2 J/K

                           

                        


Skriv et svar til: Hjælp til metallets varmekapacitet..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.