Matematik

Kvadratroden gosh.

14. december 2011 af Finneberg (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej folkens.

Jeg fatter ikke kvadratroden så... har brug for lidt hjælp.

Opgaven er uden hj. midler.

Vedhæftet fil: uden hj. midler.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
14. december 2011 af AskTheAfghan

Lad u = 5x + 3

f(x) = √(5x + 3) = (5x + 3)1/2  =  u1/2

benyt at   f'(x) =         dy/dx = (dy/du) · (du/dx)


Svar #2
14. december 2011 af Finneberg (Slettet)

Er med på at vi sætter 5x + 3 til at være den indre funktion, samt at vi kalder det u.

Er også med på at f'(x) = dy/dx.

Men kan ikke se hvordan du får det til at være dy/dx = (dy/du) * (du/dx)


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. december 2011 af AskTheAfghan

Du "forlænger" differentialkvotienten med du.

dy/dx = (dy/du)·(du/dx)

          = (dy·du)/(du·dx)

          = (dy·du)/(du·dx)

          = dy/dx


Svar #4
14. december 2011 af Finneberg (Slettet)

okay tak.

vi(du) har nu bestemt f'(x) til at være dy/dx.

Hvordan kommer vi så videre, så vi kan få bestem f'(x) ud fra forskriften?


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. december 2011 af AskTheAfghan

dy/dx = (dy/du)·(du/dx)

          = (d(u1/2)/u) · (d(5x + 3)/dx)

          = 1/2u-1/2   ·   5

Indsæt u-værdien, så er du færdig.


Svar #6
14. december 2011 af Finneberg (Slettet)

dy/dx = (dy/du)·(du/dx)

          = (d(u1/2)/u) · (d(5x + 3)/dx)

          = 1/2u-1/2   ·   5

 

du bliver altså nød til at give mig nogle forklaringer, ellers forstår jeg det ikke, da jeg er så dårlig til det i forevejen.

fra dy/dx = (dy/du)·(du/dx) til (d(u1/2)/u) · (d(5x + 3)/dx) der sætter du u1/2 ind på y's plads. og 5x+3 ind på u's plads

mangler du ikke et " d " ved (d(u1/2)/u) , eller er det bare mig så den kommer til at hedde: (d(u1/2)/du).

så kan jeg ikke se hvordan du kommer frem til den sidste linje, samt hvordan du slipper af alle "d'er"

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. december 2011 af mathon

hvis du ikke er så vant til d-notation

             u = 5x + 3                u ' = 5

             f(u) = √(u)                f '(u) = 1/(2√(u)) · u '        differentiation med hensyn til x af sammnesat funktion

 

                        f '(u) = 1/(2√(u)) · u '  =  1/(2√(5x + 3)) · 5  =  5/(2√(5x + 3))  = 2,5/√(5x + 3)

eller
                        f '(5x + 3) = 2,5/√(5x + 3)
 

som er helt i overensstemmelse med # 5 ,
men skrevet lidt anderledes i et forsøg på
at imødekomme dit forklaringsbehov
   


Svar #8
15. december 2011 af Finneberg (Slettet)

#7

så f'(x) giver 2,5/kvad(5x+3)? ud fra den oprindelige funktion ? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

f(x) = √(5x+3) = (5x+3)1/2

f'(x) = (1/2) · (5x+3)-1/2 · (5x+3)'

       = (1/2) · (5x+3)-1/2 · 5

       = (5/2) · (5x+3)-1/2

       = (5/2) / √(5x+3)


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. december 2011 af SuneChr

Indfør   g(x) = √ x     og      h(x) = 5x + 3   og dermed

g´(x) = 1 / (2·√ x )    og  h´(x) = 5

f(x) = g o h(x)   og dermed   f´ = (g´ o h)·h´

f´(x) = 5·1 / ( 2·√ (5x + 3) )


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. december 2011 af AskTheAfghan

#6

Jeg beklager, at jeg ikke kunne gøre det simplere og (ja jeg) manglede at sætte en "d" ved siden af u. altså (d(u1/2)/du).


Skriv et svar til: Kvadratroden gosh.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.