Matematik

Bestem egenværdi ud fra systemts koefficientmatrix

15. december 2011 af TheEdge4 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa.

Jeg håber i kan hjælpe mig med følgende opgave, som er vedhæftet.

Spørgsmålet handler om at Vektoren u1 = [1 2] og er egenvektor for systemets koefficientmatrix. Bestem den tilhørende egenværdi

Mvh Mads

Vedhæftet fil: Untitled-1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Systemets matrix er

M:
-17  10
-30  18

Beregn M u1 og bestem λ1 , så M u1 = λ1 u1 .


Svar #2
15. december 2011 af TheEdge4

Hejsa.

Tak for svaret. Hvordan ville mellemregningerne komme til at se ud.

M u1 = -17  10       *     1    =    3
             -30  18              2          6

Men hvordan kommer jeg videre herfra, Det med λ forvirrer mig en del nemlig :-/

Mvh Mads


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2011 af wut123 (Slettet)

Se vedhæftede fil

Vedhæftet fil:LaTex.png

Svar #4
15. december 2011 af TheEdge4

Ok, herligt.

Mange tak for hjælpen igen. Damm jeg havde ellers håbet jeg kunne programmere det i et worksheet i Maple.

Men man kan vel ikke få Maple til at tage 3 udenfor parentesen? Det du sådanset gør, er bare at sætte 3 uden foran parentesen ikke, iog med at man får resultat

3

6


Svar #5
15. december 2011 af TheEdge4

hm sært. Hvis man fx kigger på den vedhæftet fil, så fik jeg den til -4, men det er ikke rigtig.

Jeg forstår ikke helt det sidste stykke hvordan:

3                     (1)
6  bliver til  3 (2)

Jeg troede faktisk bare at det var 3 fra ovenover, der blev sat foran (1)
                                                                                                                        (2)

Vedhæftet fil:Nyt billede (6).bmp

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. december 2011 af Walras

og


Svar #7
15. december 2011 af TheEdge4

Hej Walras.

Det eneste jeg ikke kan se, er hvor 3 i opgave 2, og hvor -2 i opgave 3 kommer fra. Se vedhæftet fil.

 

Det er træls, jeg er så tæt på at forstå det nu. Håber i kan hjælpe det sidste stykke.

Mvh Mads

 

Vedhæftet fil:Nyt billede (7).jpg

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. december 2011 af Walras

Sorry for mit LaTeX-rod. Det er, fordi editoren herinde insisterer på de små spørgsmålstegn, selv om man programmerer rigtigt..

Ja, det er jo, fordi du skal finde frem til din vektor igen. Hvis du lige ser  på #3's link igen. Du kan se, at du skal finde et λ, så Av bliver til λv. Når du regner Av ud, får du en ny vektor, og trækker du så λ ud fra denne, får du din gamle vektor. Altså skal du blot indse, hvilken skalar λ der er imellem den nye og den gamle vektor. Og det er ret let at se. :-)


Svar #9
15. december 2011 af TheEdge4

Jeg ved godt jeg virkelig er dum lige nu, men har du noget i mod at lave mellemudregningen fra vedhæftet fil

 

Vedhæftet fil:Nyt billede (7).jpg

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. december 2011 af Walras

Prøv at gange konstanten ind på hvert led i vektoren.

3*1=3

3*2=6

og i den anden

-2*2=-4

-2*3=-6

Altså. Præcis ligesom når du sætter uden for parentes.


Svar #11
15. december 2011 af TheEdge4

Mange mange tak for indsatsen.

Ved du hvordan man kunne sætte det op i maple?

Vedhæftet fil:Nyt billede (9).bmp

Svar #12
15. december 2011 af TheEdge4

Ups forkert billede

Vedhæftet fil:Nyt billede (10).bmp

Brugbart svar (0)

Svar #13
15. december 2011 af Walras

Niks. Jeg bruger ikke computerprogrammer til matematik.


Svar #14
15. december 2011 af TheEdge4

ok. Nå men sådan jeg ser det nu, så er forskellen mellem 3 og 6 = 3, og forskellen mellem -4 og -6 = -2.

Det er den eneste måde jeg kan se man kan gøre det på. Man skulle jo egentligt tro, at man kun trække tallene fra hinanden, altså så:

6-3 = 3

og

-6-4 = -10, men det skulle jo give -2,

så derfor må man vel bare bruge hovedet til det sidste

Men mange tak for hjælpen ihvertfald :-) , så lærte jeg også lidt nyt idag :-)

Mvh Mads


Svar #15
15. december 2011 af TheEdge4

Sorry, damm hvor er jeg dum

Det er selvfølgelig bare til sidst:

(-6)-(-4) = -2

(6)-(3) = 3

 

damm sorry :-/


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. december 2011 af wut123 (Slettet)

#15 

Jeg tror du har misforstået noget.

Egenværdien hørende til vektoren v=(1,2) er ikke 3 fordi 6-3 = 3.

Jeg prøver lige at forklare det igen:

Som sagt skal en egenværdi λ opfylde

Av = λv

I første opgave ved du at  v1 = (1,2) og Av1 = (3,6), så λ1 (egenværdien hørende til v1) skal altså opfylde

(3,6) = λ1·(1,2)

hvilket svarer til følgende to ligninger med én ubekendt:

3 = λ1·1  og   6 = λ1·2

hvoraf det ses λ1=3.

I den anden opgave er v2 = (2,3) og Av2 = (-4,-6) så 

(-4,-6) = λ2·(2,3)

hvilket svarer til at

-4 = 2λ2  og   -6 = 3λ2

så λ2 = -2


Svar #17
15. december 2011 af TheEdge4

Hej igen Marter.

ok, mange tak for hjælpen her, det har virkelig hjulpet meget.

Mvh Mads


Brugbart svar (0)

Svar #18
15. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Egenværdien λ1 er en skalar, der multipliceres med egenvektoren u1 , sådan at M u1 = λ1·u1 . En vektor multipliceres med en skalar ved at hver af vektorens komponenter multipliceres med skalaren. I eksemplet hvor

M (1 2) = (3 6) , ser man, at

(3 6) = (3·1 3·2) = 3·(1 2) ,

hvorfor egenværdien er 3.


Skriv et svar til: Bestem egenværdi ud fra systemts koefficientmatrix

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.