Fysik

Svingninger og anden ordens differentialligninger

19. december 2011 af mie1805 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :) 

Jeg har et lille problem, jeg skal nemlig opskrive betydningen af de forskellige konstanter der indgår i de anden ordens differentialligninger som beskriver svingninger 

den udæmpede svingning  

y(t)=A•sin(ωt+φ)

Hvilken betydning A, ω og φ har

den dæmpede svingning 

 y(t)=A•e^((-μ/2m t))•sin(ωt+φ)

hvilken betydning μ, ω og φ har 

håber der er nogen der vil hjælpe mig

på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2011 af mathon

  
                   ...ingen af dem er differentialligninger


Svar #2
19. december 2011 af mie1805 (Slettet)

ups... mente løsningerne til differentialligningerne


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2011 af mathon

                   d2y/dx2 + ω2·y = 0                                 med løsningen  y(t) = A·sin(ω·t+φo)

                   d2y/dx2 + 2λ·dy/dx + ω2·y = 0               med løsningen  y(t) = A·e-λ·t·sin(µ·t+φo)    µ2 = ω2 - λ2                   

           

 

 


Svar #4
19. december 2011 af mie1805 (Slettet)

spørgsmålet er så bare hvilken betydning de indgående konstanter har?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2011 af mathon

ω er vinkelhastigheden for den harmoniske svingning        T = 2π/ω             
A er amplituden for den harmoniske svingning
φo er begyndelsesfasen

µ er vinkelhastigheden for den harmoniske svingning         Td = 2π/µ            
e-λ·t er amplitudens dæmpningsfaktor for den dæmpede harmoniske svingning
φo er begyndelsesfasen

                                           

                                       Td > T


Svar #6
19. december 2011 af mie1805 (Slettet)

tusing tak :)

Jeg tænkte lige på hvad betydningen af konstanterne så er matematisk set 

udæmpet

y´´=k^2         ↔     =c1•e^kx+c2•e^(-kx), konstanterne c1 og c2

dæmpet

f´´(x)+a•f´(x)+b•f(x)=0

f(x)=c1•e^kx•cos(ωx)+c2•e^kx•sin(ωx)
Hvor c1 og c2 er konstanter og k=(-a)/2
Og ω=√(b-a^2/4)

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. december 2011 af mathon

nu må du ikke blande
                                             overdæmpet

                                             kritisk dæmpet

                                             underdæmpet        hvorunder harmonisk og dæmpet harmonisk svingning hører
sammen


Svar #8
19. december 2011 af mie1805 (Slettet)

jeg skal kun kigge på den svagt dæmpede svingning, som jo er den tredje løsning til den homogene anden ordens differentialligning, som jeg har skrevet op

Så det er egentligt bare spørgsmålet om hvad konstanter har af betydning matematisk set i de ligninger jeg har skrevet op


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. december 2011 af mathon

se


Brugbart svar (1)

Svar #10
22. december 2011 af mathon

se

Vedhæftet fil:omskrivning.doc

Skriv et svar til: Svingninger og anden ordens differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.