Matematik

enheder og orden

27. december 2011 af camilla_jensen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har en ring Z/12Z og [a]=a+12Z i R

jeg har så fundet tal r=-22 og s=5 så r*12+s*53=1

Så har jeg vist 53 er en enhed i R ved at sige [1]=[-22*12+5*53]=[-22]*[12]+[5]*[53]=[-22]*[0]+[5]*[53]=[5]*[53] --> 53 er en enhed. Er det korrekt?

 

Herefter skulle jeg finde ordenen af gruppen af enheder, dvs. (Z/12Z)*.

Det har jeg gjort ved at finde phi(12)=4 idet 1,5,7,11 er  indbyrdes primiske med 12. Betyder det så, at 1,,5,7,11 er mine enheder?

 

Så skal jeg tjekke at elementerne i gruppen (Z/12Z)* har orden 1 eller 2.

Jeg har en formel hvor (g indeholdt i (Z/12Z)*)         ord(g) I ord((Z/12Z)*) dvs. ord(g) er enten 1, 2 eller 4. Må 4 gerne være med i denne forbindelse? eller hvordan slipper jeg af med det? Jeg skal jo vise det kun er 1 og 2 der virker. (det er specielt her jeg har problemer)

For så at vise, at (Z/12Z)* ikke er cyklisk har jeg brugt en sætning der siger, at hvis (Z/12Z)* er cyklisk vil der være phi(d) elementer af orden d i (Z/12Z)* --> men phi(1)=1 og phi(2)=1 dvs. kun 2 elementer i alt, i modstrid med før, hvor jeg viste der var 4 elementer. Ikke?

 

Til sidst skal jeg vise at elementerne i (Z/12Z)\{0}, som ikke er elementer i (Z/12Z) er nuldivisorer i (Z/12Z).

Her har jeg vist f.eks. at 2 er nuldivisor ved at sifge [2]*[6]=[12]=[0]

 

 

Håber nogen har tid og lyst til at hjælpe :)

 

 

 


Skriv et svar til: enheder og orden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.