Matematik

Reduktion af brøker

03. januar 2012 af K_Michagin (Slettet)

Jeg sidder med et stykke der hedder

(1/2 x1 (-1/2) x2 (1/2)  ) = 20
------------------------------------

(1/2 x1 (1/2) x2 (-1/2) ) = 10

som reduceret bliver til:

x2
---
x1   = 2

Det forstår jeg ikke

er slet ikke stærk til regne regler - så er der nogen der kan forklare hvordan alle eksponenterne "går ud med hinanden", når de ikke er ens for x1 og x2 ?

Alle svar er meget velkomne

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2012 af den første mohikaner

Opløftes i 1/2 svarer det til at tage kvadratroden

Opløftes i -1/2 svare det til 1 over kvadratroden.

 

dvs

rod(x2)/rod(x1) = 20

rod(x1)/rod(x2) = 10

 

tror godt du kan løse den derfra


Svar #2
03. januar 2012 af K_Michagin (Slettet)

Det kan jeg desværre ikke, er ikke helt med på hvad du mener.
Hvordan skal de pludselig divideres med hinanden?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2012 af den første mohikaner

x1^(-1/2) = 1/rod(x1)

x2^(1/2) = rod(x2)

så første linje er:

1/2 * x1^(-1/2) * x2^(1/2) = 20

1/2 * 1/rod(x1) * rod(x2) = 20

rod(x2)/(2*rod(x1)) = 20

den anden ligning samme princip

rod(x1)/(2*rod(x2)) = 10

prøv selv derfra


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. januar 2012 af den første mohikaner

#2

Det kan jeg desværre ikke, er ikke helt med på hvad du mener.
Hvordan skal de pludselig divideres med hinanden?

for at svare på dit spørgsmål. du ganger brøken 1/rod(x1) med rod(x2)

 

når man ganger ind i en brøk skal man gange i tælleren.

 

Håber det hjælper

 

 


Svar #5
03. januar 2012 af K_Michagin (Slettet)

Okay, nu er jeg lidt mere med. Tror faktisk jeg er ved at forstå det :)

 

Men kan du mon forklare om/hvordan man kan ophæve kvadratrødderne med hinanden - sådan at udtrykket kan reduceres til

(x2/x1)

---------

(x1/x2)

 

sådan at udtrykket hedder

 

x22

----

x12

og om det efterfølgende er tilladt at lade de to eksponenter gå ud med hinanden så det giver

 

x2
---

x1

 

?


Skriv et svar til: Reduktion af brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.