Matematik

Bestemmelse af lineær funktion

10. januar 2012 af spacee (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg sidder med en aflevering som jeg ikke forstår en dyt af! jeg håber virkelig, at der er nogle kloge hoveder der kan hjælpe mig!

 

Opgaven lyder således:

 

a) Bestem forskriften for den lineære funktion, når du kombinerer 1993 med

2003 og 1993 med 2002. Kommentèr resultaterne. (Hvad menes der og hvordan regner jeg det ud?)

 

b) Gøre rede for, at udviklingen i ledigheden kan beskrives ved en tilnærmelsesvis

lineær forskrift. (Hvad menes der og hvordan regner jeg det ud?)

 

Det var de to jeg ikke forstod...

PS! Dette hørte med til opgaven:

År                1993         1994          1995          1996        1997       1998         1999        2000         2001        2002        2003

Ledige       348.817--343.424--288.376-- 245.621-- 220.159--182.721--158.190--150.491--145.077--144.732--170.608


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Man skal finde den lineære forskrift bestemt ud fra datapunkterne for 1993 og 2003 , og dernæst skal man bestemme den lineære forskrift bestemt ud fra datapunkterne for 1993 og 2002, og man skal så sammenligne de to sæt koefficienter.

b) Her skal man foretage en lineær regression på alle datapunkterne.


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. januar 2012 af nielsenHTX

a)
for 1993=år 0 og 2003=år 10

f(0)=348,817 og f(10)=170,608
find a og b
348,817=a*0+b
170,608=a*10+b

prøv nu med 1993 og 2002
b)
Lav lineær regression i fx. Excel

 

 


Svar #3
10. januar 2012 af spacee (Slettet)

I opgave a har jeg lavet en prognose for, hvad ledigheden er i 2003 vha. 2002. Prognosen viser, at 122.056 vil være ledige i 2003, men det stemmer ikke overens med antal ledige i 2003 (170.608). Så derfor finder jeg gennemsnittet af de to prognoser i 2003, hvilket er 146.332. Og med det tal finder jeg ud af, at ledigheden falder med ca. 20248 mennesker. 

 

Er det rigtig eller er jeg helt forkert på den... Og kan I måske være lidt mere præsice med jeres svar? Fordi jeg har lidt svært med disse opgaver :(

Men tak for hjælpen alligevel :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er da ganske præcist forklaret i #1 og #2.

a) Hvis man benytter de to punkter for 1993 og 2002, bestemmer man een lineær forskrift (et sæt koefficienter a og b), og benytter man de to punkter for 1993 og 2003, bestemmer man en lidt anden lineær forskrift (med lidt andre koefficienter). Der er udsving fra år til år, der ikke følger en lineær forskrift. Når man udvælger to punkter til at bestemme den lineære forskrift ud fra, giver man ingen vægt til de øvrige datapunkter.

b) Hvis man laver lineær regression, giver man vægt til alle de foreliggende datapunkter.


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. januar 2012 af nielsenHTX

#3 pointen med a) (har ikke regnet den) er nok at vise hvis du kun tager 2 punkter ud og derefter tager 2 andre punkter ud vil du få en afvigelse, når man laver regression finder man den bedst mulige linje som går gennem alle punkterne


Svar #6
10. januar 2012 af spacee (Slettet)

Hvad med det jeg har skrevet? Er det så forkert? :/


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. januar 2012 af nielsenHTX

#6  alt det med gennemsnittet er forkert. værdien i 2003 =170.608 er jo den sande værdi, så kan du sige at din funktionen ikke beskriver udviklingen særlig godt

du skal kommenter på hvor meget 2003 og 1993 afviger fra 1993 med 2002.

 


Svar #8
10. januar 2012 af spacee (Slettet)

Okey... Tak:)

Men der står, at jeg skal finde en forskrift for den lineære funktion, når jeg kombinerer 1993 med 2003 og 1993 med 2002. Hvilken lineær funktion menes der?


Brugbart svar (1)

Svar #9
10. januar 2012 af nielsenHTX

# 8 prøv at genlæse #1 og #2


Svar #10
10. januar 2012 af spacee (Slettet)

1993 kombineret med 2002 : y = ax + b ---> a = -22.676,11 og b= 45.542.085

y= -22.676,11x + 45.542.085

 

1993 kombineret med 2003 : y = ax + b ----> a= -17820,9 og b= 35.865.870,7

y= -178.820,9x + 35.865.870,7

 

Det er to lineære funktioner, men jeg skal finde en... ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. januar 2012 af nielsenHTX

# 10
du sætter 1993 til år=0 altså er
f(0)=348.817 og f(10)=170.608 det er to ligninger med 2 ubekendte
348817=a0+b⇔b=348817
170608=a10+b⇔a=(170608-b)/10 indsæt selv b og se hvad a er.
nu har du en model for hvordan udviklingen er fra 1993 til 2003 det giver dig en værdi så gør du det samme med punkterne 1993 og 2002
og ser hvad den siger ledigheden er i 2003.
Der skulle gerne være en rimelig forskel... det er den du skal kommenter. noget alder #4 og #5
i b finder man så den bedst mulige forskrift for ledigheden mellem 1993-2003

 


Skriv et svar til: Bestemmelse af lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.