Fysik
Polære koordinater
The 2-body-problem.
Hej alle derude.
jeg er i gang med at lave SRP, og jeg har om det nye verdensbillede i renæssancen. Jeg kæmper med beviserne for Keplers 3 love ved brug af Newtons 2. lov. Jeg har været igennem alle beviserne, men jeg vil gerne uddybe dem mere ved at inkludere the one-body-problem.
Jeg er ved at reducere 2-legemes-problemet (the two-body-problem) til 1-legemes-problemet (the one-body-problem), men jeg går noget i stå, når det kommer til omskrivning til polære koordinater.
Jeg har fulgt fremgangmåden fra: http://k-jerslev.dk/docs/kepler.pdf
Det er omskrivningen af Lagrangefunktionen (som er lig differensen mellem kinetisk og potentiel energi)
∫ = ½ * μ * (dr/dt)2 - U(r) = ½ * μ * (dr/dt)2 - U(r), (Kaldes ligning (2))
hvor μ er den reducerede masse (μ = (m1m2)/(m1+m2)),
r er den relative vektor mellem de to stedvektorer r1 og r2 for for de to legemer,
½ * μ * (dr/dt)2 er den totale kinetiske energi og
U(r) beskriver systemets centralpotentiale i Newtons tyngdekraft.
Dette omskrives til polære koordinater og bliver:
∫ = ½ * μ * ((dr/dt)2 + r2 * (dø/dt)2) - U(r). (Kaldes ligning (3))
Er der nogen der kan hjælpe med omskrivningen fra ligning 2 til 3?
Tak på forhånd!
Nogen der kan hjælpe? :)
(Jeg er meget villig til at dykke ind i det selv, men jeg ved ikke hvordan jeg skal komme videre)
Svar #1
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
Det er her vigtigt at være opmærksom på, at r i ligning (2) er vektoren r , mens r i ligning 3 er længden |r| , idet man vel skriver r på formen
r = |r| · (cos(φ) , sin(φ))
Man skal så beregne dr/dt udtrykt ved |r(t)| og φ(t) og indsætte det i ligning (2).
Svar #2
11. januar 2012 af MatKemFys (Slettet)
Oh, ja.. Den er lige smuttet, da jeg kopierede det ind fra mit dokument:
Rettelse til ligning 2 (som ikke fik markeret vektor r med fed skrift):
∫ = ½ * μ * (dr/dt)2 - U(r) = ½ * μ * (dr/dt)2 - U(r), (Kaldes ligning (2))
Rettelse til ligning 3 (som ikke fik hævet sine 2-taller til anden potens)
∫ = ½ * μ * ((dr/dt)2 + r2 * (dø/dt)2) - U(r) (Kaldes ligning (3))
***
Da vektore har en størrelse og en retning. Når du skriver:
r = |r| · (cos(φ) , sin(φ)),
så mener du (cos(φ) , sin(φ)) som værende opskrevet i matrixer, ikke? (Jeg har desværre kun haft den fornøjelse at have kort om vektorer i planen på gymnasiet, så rent notationsmæssigt mangler jeg noget indsigt i det)
Når man beregner dr/dt, så ser man selvfølgelig på ændringen i vektor r i ændringen af tiden, eller med andre ord, den hastighed hvormed vektor r ændres.
dr/dt er da ifølge omskrivningen lig (dr/dt) + r * (dø/dt).
Men jeg er stadigt ikke helt sporet ind på, hvordan jeg kan føres videre.
Svar #3
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
Der er ikke tale om matricer, men om vektorer.
Med r = |r| · (cos(φ) , sin(φ)) = r(t) · (cos(φ(t)) , sin(φ(t))) har man så
dr/dt = dr/dt · (cos(φ) , sin(φ)) + r(t) · (-sin(φ) , cos(φ)) · dφ/dt ,
og dermed
(dr/dt) • (dr/dt) = (dr/dt)2 = (dr/dt)2 + r(t)2 · (dφ/dt)2 ,
hvilket er det ønskede udtryk.
Svar #4
11. januar 2012 af MatKemFys (Slettet)
Mange tak! Jeg forsøger mig frem og ser, om det er lige så ligetil, som det ser ud.
Ved du om vinklen φ er vinklen med r og dr/dt eller om den er defineret φ≡ π - Θ, hvor det er vinklen theta, der er vinklen med r og dr/dt.
(Det er den sidste, jeg plejer at have den defineret som, men jeg ville lige høre) :)
Svar #5
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Jeg ved ikke, hvordan vinklerne er defineret. Men det spiller ikke den store rolle, for slutresultatet vil blive det samme. Jeg antog, at φ var radiusvektors retningsvinkel i et fast koordinatsystem.
Svar #7
12. januar 2012 af MatKemFys (Slettet)
Mange tak for hjælpen med at gå fra ligning 2 til 3! Jeg er dog noget i tvivl om, hvordan man forklare sig frem tid, at man primært kun skal ændre i (dr/dt)2 i ligning 2, for at gå til polære koordinater.
Efterfølgende opstilles ligning 4:
Det siges, at Langrangefunktionen er uafhængig af vinklen φ, men hvordan ses det? Eller menes der, at den uafhængige variabel er φ?
(∂∫ / ∂(dφ/dt)) = μ * r2 * dφ/dt = L (4),
Hvor ∫ er Lagrangegunktionen og L er impulsmomentet, som kendes
(Det er nok noget lettere at se i http://k-jerslev.dk/docs/kepler.pdf)
Jeg har læst noget omkring partielle differentialligninger, som jeg forstår som en funktion med flere uafhængige. Skyldes dette, at den uafhængige variabel er dφ/dt?
Svar #8
12. januar 2012 af MatKemFys (Slettet)
Endvidere:
Den radielle del af Lagrangeligningen, ∂∫ / ∂r = d/dt (∂∫ / ∂(dr/dt)), som givet i ligning 5 er mig også uvist hvordan man kommer frem til, nu hvor ∂∫ / ∂(dφ/dt) er skiftet ud med den uafhængige variablen (dr/dt)..
Svar #9
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#7
Det er jo udregnet i #3.
Jeg har ikke mulighed for her at se dokumentet, der henvises til, måske senere fra en anden maskine.
Lagrangefunktionen er en funktion af de generaliserede koordinater r og φ og deres tidsafledede dr/dt og dφ/dt . Det ses så af lign (3), at £ ikke afhænger af φ , men kun af r, r' = dr/dt og φ' = dφ/dt . man kan så opstille de to Lagrange ligninger for systemet
d/dt (∂£/∂r') - ∂£/∂r = 0 (I)
d/dt (∂£/∂φ') = 0 (II)
Da
£ = (1/2)μ·(r'2 + r2φ'2) - U(r)
har vi af (II)
d/dt (μr2·φ') = 0
dvs
r2·φ' er konstant i tiden , og r2·φ' er proportionalt med impulsmomentet og med arealhastigheden. Altså er arealhastigheden konstant med tiden.
Svar #10
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
Fortsættelse af #9:
Af
£ = (1/2)μ·(r'2 + r2φ'2) - U(r)
fås
∂£/∂r' = μ·r'
og
∂£/∂r = μr·φ'2 - U'(r) ,
hvorfor, af (I)
μ·r'' - μr·φ'2 + U'(r) = 0
Svar #11
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#8
Man benytter Lagranges ligninger, som jeg også refererede til i #9.
Det er et vigtigt resultat i den klassiske mekanik, at hvis man har beskrevet systemets Lagrangefunktion £(qi , qi') som funktion af generaliserede koordinater qi og impulser qi' , er systemet fuldstændig beskrevet ved ligningerne
d/dt (∂£/∂qi') - ∂£/∂qi = 0
Svar #12
12. januar 2012 af MatKemFys (Slettet)
#9
Ja, jeg forstår godt udregningerne, men jeg er i tvivl om jeg skal skrive noget i stil af "Når ligning 2 skal omskrives til polære koordinater, sker der kun en ændring i (dr/dt)2, hvor det restende forbliver urørt."
Spm. 1) Kommer ligningen d/dt (∂£/∂r') - ∂£/∂r = 0 fra en omskrivning af Euler-Langrangeligningen: ∂£/∂r = d/dt (∂£/∂r') ?
Spm. 2) Og kommer d/dt (∂£/∂φ') = 0 fra, at man differentiere ligning 4, altså ∂£ / ∂φ´ = μ * r2 * dφ/dt = L ?
Spm. 3) Hvad mener du med, at da £ = (1/2)μ·(r'2 + r2φ'2) - U(r) (ligning 3) har vi d/dt (μr2·φ') = 0?
Svar #13
12. januar 2012 af MatKemFys (Slettet)
Jeg nåede kun at se #9, så jeg ser lige hurtigt på #10 og #11. Måske det giver mig en større indsigt i det :)
Svar #14
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#12
Ligning (2) indeholder 2 led, og leddet med dr/dt er det eneste, der ikke allerede er skrevet i polære koordinater. Potentialet U(r) afhænger kun af afstanden r, så det er jo allerede skrevet på polær form.
Spm 1) Ligningen d/dt (∂£/∂r') - ∂£/∂r = 0 er Euler-Lagrange ligningen for den generaliserede koordinat r, jvf. #11 og #10.
Spm 2) Ligningen d/dt (∂£/∂φ') = 0 er Euler-Lagrange ligningen for den generaliserede koordinat φ . Da £ ikke afhænger af φ, er ∂£/∂φ = 0 .
Man beregner i begge tilfælde de partielle afledede af Lagrangefunktionen
£ = (1/2)μ·(r'2 + r2φ'2) - U(r)
hvor r, r', φ og φ' skal betragtes som uafhængige variable.
Spm 3) Af udtrykket for Lagrangefunktionen finder man
∂£/∂φ' = μr2·φ'
Da £ ikke afhænger af φ , er ∂£/∂φ = 0 , hvorfor Euler-Lagrange ligningen for φ reduceres til
d/dt (∂£/∂φ') = 0 , eller
d/dt (μr2·φ') = 0
Svar #15
12. januar 2012 af MatKemFys (Slettet)
#14,
Spm. 4: når du skriver at der er alle du uafhængige variabler r, r', φ og φ', kan man indskrive det på en eller anden måde, såsom £(r, r', φ, φ') = (1/2)μ·(r'2 + r2φ'2) - U(r)?
#9
Spm. 5: så d/dt (μr2·φ') = 0 har vi fra at differntiere ∂£ / ∂φ´ = μ * r2 * φ´, som givet af (II) er lig 0?
Spm. 6: Du skriver, at r2·φ' er konstant i tiden. Får du det fra, at da (II) er lig 0 og massen er konstant, så må r2·φ' være lig 0?
Spm. 7: Jeg kan se, at r2·φ' er proportionalt med impulsmomentet, da ∂£ / ∂φ´ = μ * r2 * φ´ = L, men du skriver, at r2·φ er propertional med både impulsmomentet og arealhastigheden. Men hvor kommer arealhastigheden ind i det?
#10:
Spm. 8:
Hvordan får du ∂£/∂r' = μ·r' og ∂£/∂r = μr·φ'2 - U'(r) ud af £ = ½·μ·(r'2 + r2φ'2) - U(r). Det ligner at du opløser parantesen i £ = ½·μ·(r´2 + r2φ´2) - U(r) = ½·μ·r´2 + ½·μ·r2φ´2 - U(r), men hvordan du får de givne informationer ud af ligningen er jeg uvis om.
#11:
Spm. 9: Her mener du vel det som man kalder Euler-Lagrange-ligningen? Jeg læste godt om det på wiki lidt tidligere i mit forsøgen på at forstå det nærmere.
(det skal nævnes at ejg kun har haft fysik på B-niveau, men jeg kæmper for at holde et højt niveau i min SRP, for at sikre mig at jeg ligeledes rager ud over pensum i Mat-A :) )
Svar #16
12. januar 2012 af MatKemFys (Slettet)
#14:
Du skriver:
"Spm 1) Ligningen d/dt (∂£/∂r') - ∂£/∂r = 0 er Euler-Lagrange ligningen for den generaliserede koordinat r, jvf. #11 og #10.
Spm 2) Ligningen d/dt (∂£/∂φ') = 0 er Euler-Lagrange ligningen for den generaliserede koordinat φ . Da £ ikke afhænger af φ, er ∂£/∂φ = 0 ."
Kan man ligeledes kalde ligningen d/dt (∂£/∂r') - ∂£/∂r = 0, for Euler-Lagrangeligningen for den radielle del og ligningen d/dt (∂£/∂φ') = 0, for Euler-Lagrangeligningen for vinkeldelen? :)
Svar #17
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#15
I #0 opstillede du Lagrange funktionen £ for 2-legemesystemet og du fik den skrevet som funktion af de polære koordinater r, φ, og deres tidsafledede r' og φ' . Disse kaldes i Euler-Lagrange terminologi for generaliserede koordinater og tilhørende generaliserede impulser. Så, ja, Lagrangefunktionen £ er da en funktion af disse generaliserede koordinater:
£(r,φ,r',φ') = (1/2)μ·(r'2 + r2φ'2) - U(r) (III)
Når et system er beskrevet ved en Lagrangefunktion, er dets bevægelsesligninger differentialligningerne i #11 . Disse oversættes for de pågældende koordinater til de to ligninger (Euler-Lagrange ligninger)
d/dt (∂£/∂r') - ∂£/∂r = 0 (I)
d/dt (∂£/∂φ') - ∂£/∂φ = 0 (II)
Vi skal derfor beregne de fire partielle afledede ∂£/∂r, ∂£/∂r', ∂£/∂φ, og ∂£/∂φ' ud fra udtrykket for £ i (III). Når man beregner den partielle afledede af en funktion af flere variable med hensyn til en variabel, betragter man de øvrige variable som konstante. Man får derfor
∂£/∂r = μ·r·φ'2 - U'(r)
∂£/∂r' = μ·r'
∂£/∂φ = 0
∂£/∂φ' = μ·r2·φ'
Indsættes i de to Euler-Lagrange ligninger (I) og (II), fås bevægelsesligningerne
μ·r'' - μ·r·φ'2 + U'(r) = 0 (IV)
d/dt (μ·r2·φ') = 0 (V)
Da r2·φ' er konstant, kan man eliminere φ' i (IV) og opnå en differentialligning i r(t) alene, som man kan løse.
Svar #18
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#16
Der er en Euler-Lagrange ligning for hver af de generaliserede koordinater, se #17.
Svar #19
12. januar 2012 af MatKemFys (Slettet)
Er de generaliserede koordinater både r, r´, φ og φ´?
Eller gælder r´ og φ´ under de tilhørende generaliserede impulser, da impuls er: p = m * v, og r´ og φ´ er r og φ's tidsdifferentierede og er denmed hastighederne hvormed hhv. vinkel og længden af r ændring?
Svar #20
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)
#19
Ja, det er korrekt. Jeg fik blandet det lidt. r og φ er de generaliserede koordinater, og r' og φ' er de tilhørende generaliserede impulser. Der gælder, at r' = dr/dt og φ' = dφ/dt . Derfor er
d/dt (∂£/∂r') = d/dt (μ·r') = μ·r''
hvilket blev benyttet i #17, lign (IV) .
Jeg forsøger at huske tilbage til det, jeg lærte om emnet for ca. 38 år siden, så du må bære over med, hvis terminologien smutter af og til.
