Matematik

Konstant og vektorfunktioner

12. januar 2012 af Matematikgym (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude.

Jeg har to spørgsmål til to forskellige opgaver, jeg har lidt problemer med:

 

1) Jeg har differentialligningen y'(t)=3y(t)=cos(2t)

Jeg har et gær på løsningen til differentialligning som lyder yp(t)=3/13cos(2t)+2/13sin(2t)

Jeg skal ende på formen yp(t)=3/13cos(2t)+2/13sin(2t)+ce-3t altså mit spørgsmål er hvorfor konstanten ikke bare er c med derimod hvorfor man ligger ce-3t ?

2) Jeg har to vektor funktioner der beskriver to flys bevægelse. jeg skal bestemme koordinaterne når de to fly skærer hinanden bane. x-aksen følger landingsbanen, og y-koordinaten angiver flyets højde over landingsbanen.

Jeg tænkte man bare kunne sætte de to vektor funktioner lig med hinanden og finde t ( ligesom hvis det havde været skæringen mellem to linjer) men det kan man ikke, eller kan jeg ikke få det til at fungere..

på forhånd tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

1) Mener du det, du skriver

y'(t)=3y(t)=cos(2t)                ?

 

2) Ja, man sætter de to vektorfunktioner lig med hinanden, men med to forskellige parametre, t1 og t2 . Det giver så to ligninger til bestemmelse af t1 og t2 .


Svar #2
12. januar 2012 af Matematikgym (Slettet)

tak!

 

ups, det er min - Jeg mener y'(t)+3y(t)=cos(2t)

 

okay, afprøver lige det med to forskellige parametre


Svar #3
12. januar 2012 af Matematikgym (Slettet)

okay, så man løser de to vektorer komponentvis, hvis man kan sige det sådan.. x-koordinaterne lig med hinanden og y-koordinaterne lig med hinanden? Men så får man forskellige tidspunkter ?


Brugbart svar (2)

Svar #4
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Differentialligningen har formen y'(t) + p(t)·y(t) = q(t) med p(t) = 3 og q(t) = cos(2t) , så den fuldstændige løsning er

y(t) = e-3t · (∫ e3t·cos(2t) dt + c)

      = e-3t · ((2/13)·e3t((3/2)cos(2t) + sin(2t)) + c)

      = (3/13)·cos(2t) + (2/13)·sin(2t) + c·e-3t

Konstanten sidder inde i parentesen og skal multipliceres med e-3t .


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, man får i almindelighed forskellige tidspunkter, med mindre flyene kolliderer med hinanden.


Svar #6
12. januar 2012 af Matematikgym (Slettet)

wauw!.. selvfølgelig! dumt.. haha tak..

 

øhm, men med hensyn til differentialligningen.. hvordan kommer du frem til det alle første du skriver?

 


Brugbart svar (2)

Svar #7
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg benytter løsningsformlen for den lineære differentialligning af første orden. Den er visse steder kendt under navnet "panserformlen".


Svar #8
12. januar 2012 af Matematikgym (Slettet)

argh! tak skal du have.. meget brugbar hjælp :!)

Jeg forstår nu :!)


Skriv et svar til: Konstant og vektorfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.