Matematik

Ligning for tangent til f(x)

14. januar 2012 af siid002 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Jeg har fået en opgave som lyder på at jeg skal finde tangentens ligning til funktionen f(x) = (x2+2)(x2-1)

Jeg er ret lost og ved virkelig ikke hvordan man løser denne opgave...

Help please! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt den velkendte tangentligning: Tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

          y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0)

Der er formodentlig også oplyst et punkt, i hvilket tangenten til grafen for f(x) skal bestemmes.


Svar #2
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

Punktet hedder (-1,0) Men jeg skal jo først regne f'(x) ud, og det har jeg virkelig ingen ide om hvordan.. Matematik er ikke lige mig


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du må jo så sætte dig ind i, hvorledes man differentierer forskellige funktioner.

Start med at skrive funktionens forskrift mere forståeligt. Er det

f(x) = (x2+2)(x2-1)   ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du fik tilsyneladende differentieret din funktion i din anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1133998 , så lad være med at sige, at du ikke har nogen anelse om det.


Svar #5
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

#4


#2

Du fik tilsyneladende differentieret din funktion i din anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1133998 , så lad være med at sige, at du ikke har nogen anelse om det.

Min problem er at når jeg differentiere f '(x0) = f '(-1) med differentiakvotienten 2x(2x2+1)  får jeg 0 hvilket ikke kan passe ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. januar 2012 af mathon

      f '(x) = 2x(x2-1) + (x2+2)2x = 2x(x2-1+x2+2) = 2x(2x2+1) = 4x3+2x

 

 

 

 

 


Svar #7
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

#6


      f '(x) = 2x(x2-1) + (x2+2)2x = 2x(x2-1+x2+2) = 2x(2x2+1) = 4x3+2x

Mange mange mange tak!! Virkelig


Svar #8
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

Når jeg regner ligningen ud for tangenten bliver det:
y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0)

f '(x0) = 4*(-1)3+2*(-1) = -4+(-2) = -6

f '(x0) * (x-x0) = -6*(x-(-1)) = -6x + 6

f(x0) = (x2+2)(x2-1) = (-12+2)(-12-1) = -2

y = -6x + 6 + (-2) = -6x + 4

Jeg ved at dette IKKE er rigtigt, men kan i se hvad jeg gør galt ? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du har ikke beregnet f(-1) korrekt.

Med f(x) = (x2+2)(x2-1) finder man f(-1) = 0 og f'(-1) = -6 , så tangentligningen er

y = -6(x -(-1)) = -6x -6


Svar #10
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

#9


#8

Du har ikke beregnet f(-1) korrekt.

Med f(x) = (x2+2)(x2-1) finder man f(-1) = 0 og f'(-1) = -6 , så tangentligningen er

y = -6(x -(-1)) = -6x -6

 

Ja tusind tak andersen11 er langt om længe kommet frem til det samme..

Nu er det f(x) = (0,5x-2)-1 der giver mig problemer... Kan virkelige ikke finde ud af hvad f '(x) er på trods af den hjælp jeg allerede har fået


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. januar 2012 af mathon

               f(x) = 1/((1/2)x-2)

               f '(x) =  -1/((1/2)x-2)2 · (1/2)  = -1/(2·((1/2)x-2)2)


Skriv et svar til: Ligning for tangent til f(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.