Matematik

Trekanter

18. januar 2012 af Julekager (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle mennesker

 

Jeg sidder her med en dum opgave, som lyder:

I trekanten ABCer 

AC= 10
AB=7  
∠ A= 30°.

a) Bestem BC.

Jeg har fået siden BC til 5,2684

 

Det er opgave b der giver problemer:

b) På siden AC placeres punktet D, således at BD = BC
 Bestem arealet af trekant ABD.

 

Håber der er en der kan hjælpe mig.

Mona

Vedhæftet fil: Billede 1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2012 af PeterValberg

ups, du havde allerede bestemt |BC|

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
18. januar 2012 af Julekager (Slettet)

Ja det er opgave b jeg har problemer med :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2012 af PeterValberg

 

brug en cosinusrelation til at bestemme vinkel ACB 
da |BD| = |BC| må vinkel BDC = vinkel ACD
hvilket medfører at vinkel ADB = 180 - ACD

nu kan du bestemme vinkel ABD og bruge formlen

TABD = 1/2·|AB|·|BD|·sin(ABD)

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
18. januar 2012 af Julekager (Slettet)

Jeg er ikke helt med.

Skal jeg først bestemme alle vinklerne i trekanten ACB.

Jeg er med på at IBDI = IBCI, men jeg jeg kan ikke se hvordan vinkelerne BDC kan være lig vinklerne ACD, da trekant ACD ikke er en trekant men en linje. :/

Jeg er med på hvordan jeg efterfølgende finder arealet :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2012 af PeterValberg

trekant BDC er jo en ligesidet trekant, hvor siderne BD og BC er lige lange, dermed vil vinklerne,
som de lige lange sider (BD og BC) har med grundlinjen CD, være lige store.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
18. januar 2012 af Julekager (Slettet)

Mange tak Peter.

Jeg har lige et sidste spørgsmål og det lyder således:

Hvordan kan jeg ud fra opgaven se at trekanten er ligsidet, for hvis jeg kigger på ogaven står der jo kun at to af siderne er lige lange. 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. januar 2012 af PeterValberg

det er vist mig, der har kludret i begreberne, - jeg er kommet til at skrive ligesidet om trekant BDC
jeg mener selvfølgelig ligebenet (det er i #5)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Højden hb fra B er højde i både trekant ABC, den ligebenede trekant DBC, og i trekant ABD, hvis areal søges. Da vinkel A er lig med 30º , er hb = (1/2)|AB| = 7/2 .

Det halve af siden DC er katete i en retvinklet trekent med den fundne side BC som hypotenusen og med hb som den anden katete. Derfor er

|DC|/2 = (|BC|2 - hb2)1/2 og dermed

|DC| = 2·(|BC|2 - hb2)1/2

Arealet af trekant ABD er derfor

TABD = (1/2)·hb·|AD| = (1/2)·(7/2)·(10 - |DC|)


Svar #9
18. januar 2012 af Julekager (Slettet)

Ej nu tror jeg at jeg har lavet noget forkert.

Hvilken en af metoderne er den rtgtige og er der en der kan fortælle mig om jeg har regnet længden af BC rigtigt ud? 


Svar #10
18. januar 2012 af Julekager (Slettet)

Her ses min udregning for længden af BC.

Vedhæftet fil:Billede 3.png

Brugbart svar (0)

Svar #11
19. januar 2012 af Danskvaand (Slettet)

Hej 

Hvad endte du eller en anden med at få arealet til? Sidder selv med opgaven og bliver ved med at få forskellige resultater.

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du har jo regnet BC korrekt i #0.


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man har

a2 = b2 + c2 - 2bc·cos(A) = 1002 + 72 -2·10·7·(√3)/2 = 149 - 70·√3 , så

|BC| = a = (149 -70·√3)1/2 ≈ 5,2684

|DC| = 2·(|BC|2 - hb2)1/2 ≈ 7,8756

TABD = (1/2)·(7/2)·(10 - |DC|) ≈ 3,7176


Skriv et svar til: Trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.