Fysik

elektriske kredsløb

18. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

hej jeg har brug for hjælp til følgende opgave:

En resistor har resistansen 4,70 ?.

a) Tegn en (I,U) – karakteristik for resistoren
Jeg ved ikke rigtig, hvilken værdier der skal sættes ind, jeg har bare taget værdierne fra grafen i b.
Jeg ved at ohms lov er U=R*I, og vores R er her 4,7 ohm, men jeg ved ikke om det er noget man skal regne ud for at få det værdier vi har brug for?

I,A   0,1 A 0,2 A 0,3 A 0,4 A 0,5 A 0,6 A
U,V    0,5 V 1V 1,5 V 2 V 2,5 V 3 V

Grafen: har jeg taget linære og fået y=5x kan det passe?

Resistoren placeres i serieforbindelse med en pære i et elektrisk kredsløb. Grafen viser (I,U) – karakteristikken for pæren.

b) Tegn (I,U) – karakteristikken for serieforbindelsen. Bestem strømstyrken gennem serieforbindelsen, når spændingsfaldet over den er 6,0 V
Her ved jeg slet ikke hvordan jeg skal komme i gang?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2012 af Kvadratrod (Slettet)

Hvis den har resistansen 4,7 Ω, vil skitsen jo netop være en proportional graf med hældningen 4,7, dvs. y = 4,7·x. Herefter indsætter du bare en strømstyrke (dvs. x'ets plads) og beregner den tilsvarende spændingsfald ud.

Ud fra oplysningerne i tabellen er y = 5·x korrekt.

b) I en serieforbindelse gælder der R = R1+R2


Svar #2
18. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

Tak for hjælpen

Men mener du  at  jeg skal bergene værdierne ud og derefter sætte dem ind i grafen; eksempel:U=R*I=4,7*0,5v= 0,47 A er det sådan jeg skal beregne det.

og i hensyn til b, så ved jeg at R=R1+R2, men kan ikke se hvordan den skal bruges da jeg har et graf men ikke kan finde ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2012 af Kvadratrod (Slettet)

Bemærk at U = [V] = Ω·A

ja beregn dem og sæt dem ind i grafen, f.eks.

U = 4,7Ω · 1 A = 4,7 V

sådan forsætter du og tegner til sidst (I,U)-karakteristikken.

b) Aflæs hælding eller bestem den ved beregning. (I,U)-karakteristikken for serieforbindelsen er summen af de to resistorer som én hældning.


Svar #4
18. januar 2012 af nadja4 (Slettet)

ok tak for hjælpen, men jeg kan bare ikke finde ud af b, her er grafen som jeg har vedlagt, kig på den og hælp  mig med den ?


Skriv et svar til: elektriske kredsløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.