Kemi

michaelis-menten og lineweaver burk plot

22. januar 2012 af tebu1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen, jeg tænkte på om der er nogen der kan hjælpe mig med at forklare ud fra en michaelis-mentel kurve samt bestemme vmax og km ud fra et lineweaver burk plot.

 

Her er opgaveformuleringen

 

1)Udfyld nedenstående resultatskema og optegn en kurve som viser enzymaktiviteten (v) som funktion af substratkoncentrationen [S]. Giv en forklaring på kurvens udseende.

2) Bestem ud fra ovenstående (L-B)-plot en værdi for den maksimale enzymaktivitet (vmax) samt for den såkaldte Michaelis-Menten konstant KM.

 

ps. der er vedhæftet et dokument med graferne

 

På forhånd tak! :)

Vedhæftet fil: hj.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. januar 2012 af kuerten15

Du har Michaelis-Menten ligningen:

v = Vmax * [S] / (KM + [S]) ; hvor KM er Michaelis-Menten-konstanten.

Ved et Lineweaver-Burk-plot:

1 / V = KM / Vmax * 1/[S] + 1/Vmax

  y    =        a           *    x  +     b

 

Herefter skulle det være lige til...


Svar #2
23. januar 2012 af tebu1 (Slettet)

men hvordan finder jeg så "km" vha. et lineweaver burk plot :O ? for når jeg har sat tallene ind i loggerpro, så får jeg denne ligning;

y=2,135x + 0,4669

udover det er det svært at aflæse "km", hvis det er det jeg skal gøre.

 

og ift. Michaelis Menten ligningen, hvordan kan jeg forklare ud fra kurven med ligningen? :)

ps. jeg har vedhæftet et dokument med kurven :)

 

På forhånd tak :) !


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. januar 2012 af kuerten15

1/Vmax = 0,4669   -->   Vmax = 2,1418 s^-1      (Jeg ved ikke om endelsen er sekund eller minut i dette tilfælde, men det må du vide).

KM / 2,1418 = 2,135   -->  KM = 2,135 * 2,1418 = 4,573 M

 

Se mere her:

http://www.biotechacademy.dk/undervisningsprojekter/enzymer/teori/enzymer/enzymkinetik.aspx

 


Svar #4
24. januar 2012 af tebu1 (Slettet)

mange tak ! :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2013 af science1 (Slettet)

jeg har et spørgsmål. jeg har brugt præcis samme metode som her i opgaven, jeg har plottet tallene og fået en b-værdi, men uanset hvad jeg gør får jeg bare ikke et tal der på nogen måde giver mening. er der en af jer der kan tjekke hvad jeg gør galt? Jeg plotter tallene

concentration mM: 0,05  0,1  0,2  0,5  1  2

V0: 0,021   0,037   0,057  0,087   0,105   0,118

og får b-værdien 0,041846.  hvis jeg udregner 1/vmax= ovenstående tal får jeg 23,8971, hvilket bestemt ikke er rigtigt. er der nogen der kan se hvad jeg gør galt? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. oktober 2013 af kuerten15

x-aksen: 1/[S]

y-aksen: 1/V


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. oktober 2013 af science1 (Slettet)

så får jeg 0,0134243. der er en svarmulighed der hedder 0,133, men virker underligt hvis de skulle runde forkert af :s


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. oktober 2013 af kuerten15

Jeg får b = 7,4492, dvs.

b = 1/Vmax  <=> Vmax = 1/b = 0,134.


Skriv et svar til: michaelis-menten og lineweaver burk plot

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.