Matematik

løs ligningen

25. januar 2012 af hugo89 (Slettet)

Har en opgave her som jeg er lost ved, den skal regnes i hovedet, og jeg kan slet ikke huske hvordan man gør

så et resultat med en forklaring og udførelse til ville jeg blive glad for, opgaver lyder:

(x - 2)(x - 6) = 0

 

Jeg har prøvet, men fik resultatet x = 20... og jeg kan se på min TI89 at det skal give x=2 V x=6

Jeg har sagt:

(x-2) (x-6) = 0  ⇔ x2 -6x-2x+12 = 0 ⇔ x2 - 8x +8x +12 = 0+8x ⇔ x2 + 12 - 12 = 8x+12 ⇔ (x2)/(x) = (8x+12)/(x) ⇔ x = 20

Men det er jo forkert, håber nogen kan fortælle mig hvad jeg gør forkert og forklare hvad jeg skal gøre istedet for.


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. januar 2012 af Enhver (Slettet)

Du skal brug nulreglen. Dvs. hvis det  inde i parantesen bliver 0, bliver resten nul, da der så ganges med 0.
Altså du skal fx finde et tal, som opfylder, at   x-2 = 0,    altså det er 2, og det vil så være den en løsning. På samme måde er 6 en løsning. 


Brugbart svar (3)

Svar #2
25. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt nulreglen for et produkt. Et produkt er nul, hvis en eller flere af produktets faktorer er nul.

(x - 2)(x - 6) = 0 ⇔ x - 2 = 0 ∨ x - 6 = 0

Hvis man endelig vil løse 2.-gradsligningen ved hjælp af diskriminant/rod-formlen, skal man samle alle leddene på venstre side,

x2 -8x +12 = 0 (aflæs a = 1, b = -8, c = 12, d = 82 - 4·12 = 16 = 42 ).


Svar #3
25. januar 2012 af hugo89 (Slettet)

ah tusind tak, nu fattede jeg det :)


Skriv et svar til: løs ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.