Matematik

beregn vinklen mellem vektor a og b?

26. januar 2012 af AnnChristine (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen

Jeg sidder og prøver og få lavet mit blækmatematik, men det går sgu ikke så godt. 

Spørgsmålet lyder: 

I et koordinatsystem i planen er tre vektorer a, b og c givet ved 

vektor a= (2  6) , vektor b= (4  5) og vektor c= (10  k) 

hvor k er et tal. 

 

Spørgsmål a: beregn vinklen mellem vektor a og b?

spørgsmål b: beregn længden af vektor a+ 2b?    <--- b er også en vektor? 

 

 

Håber meget i kan hjælpe !


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2012 af fosfor (Slettet)

Koordinaterne til a+2b er (2,6)+2*(4,5) = (2,6)+(8,10) = (10,16). Nu kan længden bestemmes med pythagoras.

Vinklen mellem (a,b) og (c,d) er: Arccos((a*c+b*d)/√((a2+b2) (c2+d2)))


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. januar 2012 af Rømøbo (Slettet)

Hej (: 

- jeg ved ikke om man kan regne det ud i hånden, men når jeg regner det på computeren gør jeg sådan her:

a.

Der er en sætning om vinklen mellem to vektorer, som siger at:

cos(v) = vektor a * vektor b / |vektor a| * |vektor b|

Så når du har at vektor a's koordinater er (2 6) og at vektor b's koordinater er (4 5), vil der stå:

cos(v) = 2*4+6*5 / √22+62 * √42+52

= 8+30 / √40 * √41

= 38 / √40 * √41

Her bruger jeg så computeren til at tage Arccos, og så har jeg vinklen (: 

b.

Først beregnes koordinaterne til vektor a+2b:

Jeg deler det op, så jeg først finder 2b, og så lægger det sammen med a's koordinater:

2b = 2*(4  5) = (2*4   2*5) = (8  10)

Så er koordinaterne til a+2b:

a+2b = (2 6) + (8  10) = (2+8  6+10) = (10  16)

Nu hvor koordinaterne er fundet, bruges formeln til at beregne længden af en vektor: |vektor a|= √a1+ a22

så:

|a+2b| = √102 + 162

= √100 + 256

= 18,87

 

Håber at det kan bruges :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

b)

|a+2b|2 = (a+2b)•(a+2b) = |a|2 + 4|b|2 + 4ab = 40 + 4·41 + 4·(2·4+6·5) = 40 + 164 + 4·38 = 204 + 152 = 356

|a+2b| = √356


Skriv et svar til: beregn vinklen mellem vektor a og b?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.