Matematik

Tough differentialligninger

26. januar 2012 af AskTheAfghan - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder således;

"Vha. differentialligninger skal du løse et problem om epidemi der spreder sig.
Fem mus ud af en besætning på 500 er bevidst inficeret med en smitsom sygdom for at teste en teori om epidemi spredning, som postulerer hastigheden af forandring i den inficerede besætning er proportional med produktet af antallet af mus som har fået sygdommen med antallet af uinficerede mus. Hvis vi antager at teorien er korrekt, hvor lang tid vil det tage halvdelen af besætningen at blive inficeret af sygdommen?"

How do I do? c",)


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Lad M være det samlede antal mus, og lad N(t) være antallet af inficerede mus. Så siger påstanden, at

dN/dt = k·N(t)·(M - N(t))

Løs differentialligningen med begyndelsesbetingelsen N(0) = 5 . Ligningen kaldes den logistiske ligning.

Den søgte tid t0 findes ved at løse ligningen

N(t0) = M/2


Svar #2
31. januar 2012 af AskTheAfghan

Hvordan vil du/kan jeg bestemme proportionalitetskonstanten ud fra startbetingelsen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den kan ikke fastlægges ud fra de givne oplysninger alene.


Svar #4
20. februar 2012 af AskTheAfghan

#4

Det er alt, hvad der står i min opgavesæt, jeg har fået af min lærer. Jeg tænker på, hvad man kan svare på, hvis det ikke kan løses pga. manglede oplysninger og hvorfor.


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Sætter vi x(t) = N(t) / M , har vi, at x(t) er løsning til differentialligingen

dx/dt = (kM)·x·(1 - x) ,

der har løsningen

x(t) = 1 / (1 + (1/x0 -1)e-kMt) ,

hvor x(0) = x0 .

I opgaven er x0 = 5/500 = 1/100 , og vi skal løse ligningen

x(t) = 1/2 , dvs

1 / (1 + (1/x0 -1)e-kMt) = 1/2 , eller

1 + (1/x0 -1)e-kMt = 2 , eller

(1/x0 -1)e-kMt = 1 , eller

e-kMt = x0 / (1 - x0) = 1 / 99 , og dermed

kMt = ln(99) , og altså

t = ln(99) / (kM) = (1/k) · ln(99) / 500 .

Det stillede spørgsmål kan ikke besvares nærmere end dette uden kendskab til værdien af k.


Skriv et svar til: Tough differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.