Fysik

Elektrisk felt :(

27. januar 2012 af ludvig111 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Kan nogen hjælpe med at besvare dette spørgsmål:

Hvis en pladekapacitor oplades og de to plader isoleres fra omgivelserne. Hvis så pladerne rykkes tættere sammen, hvad sker der så med kapacitorens kapacitans, med ladningen på hver plade og med spændingsforskellen mellem pladerne og med energien ??

Mvh

Ludvig


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. januar 2012 af mathon


Svar #2
27. januar 2012 af ludvig111 (Slettet)

mathon er det da ikke at hvis pladeafstanden mellem de to plader er lille så er kapacitansen stor???


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. januar 2012 af mathon

 du har ret:        

           C = ε·A/d                 som ændres, fordi pladeafstanden d ændres

           Q = C·U                   ladningen ændres med pladeafstanden, da C ændres

           U = Q/C                  spændingen ændres med pladeafstanden, da C ændres

           Epot = (1/2)CU2       ændres med pladeafstanden, da både C og U ændres

           E = U/d                    feltstyrken ændres med pladeafstanden       


Svar #4
27. januar 2012 af ludvig111 (Slettet)

vil ladningen Q = C * U ikke også så ændres med pladeafstanden eller er det mig der tager fejl ... ? Hvis kapacitansen bliver større fordi pladeafstanden bliver mindre så bliver ladningen større


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. januar 2012 af mathon

efter tilretning


Brugbart svar (2)

Svar #6
27. januar 2012 af peter lind

kapacitansen er propertional med A og omvendt proportional med pladeafstanden. Er det isoleret fra omgivelserne ændres Q ikke. Ud fra formlerne i #1 kan du nu besvare spørgsmålene.


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. januar 2012 af peter lind

#3 Anden linje. Det er U som ændrer sig. Den vokser proportional med d.

næstsidste linje.: De kunne jo godt ændrer sig på en sådan måde at energien er konstant og faktisk modvirker de hinanden. QC er konstant så energien ændrer sig. Kan også ses af en energibetragtning.

sidste linjen  feltstyrken ændres både når U ændres og d ændres. Da  ændringen af U er proportional med d går det ud så E er uændret


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. januar 2012 af mathon

korrektion

           C = ε·A/d                    som ændres, fordi pladeafstanden d ændres
           
           C
·d = ε·A

           Q = C·U                      ladningen ændres ikke, da C og U er omvendt proportionale

           U = Q/C                      spændingen ændres med pladeafstanden, da C ændres

           Epot = (1/(2C))Q2       ændres med pladeafstanden, da  C ændres

           E = U/d = Q/(ε·A)       feltstyrken ændres ikke med pladeafstanden

 

....
   jeg beklager rodet :-)


Skriv et svar til: Elektrisk felt :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.