Kemi

Syre-base-beregning

29. januar 2012 af HE1234 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1:
2,0 L koncentreret saltsyre (12 M) fortyndes med vand op til 5,0 m3.
    a) Hvad er pH i henholdsvis den ufortyndede og den fortyndede saltsyre?
    b) Hvor mange mol NaOH skal anvendes for at neutralisere henholdsvis den ufortyndede og fortyndede saltsyre?

Opgave 2:
15,0 mL af en opløsning af phosphorsyre (H3PO4) titreres med 22,5 mL 0,1 M NaOH(aq). Hvad er stofmængdekoncentrationen af phosphorsyren?

Opgave 3:
0,60 g eddikesyre (CH3COOH) og 1,64 g natriumacetat (CH3COONa) opløses i vand op til 100,0 mL. Hvad bliver pH i denne pufferopløsning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2012 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2012 af mathon

Opgave 2:

    a)          Hvad er pH i

                          den ufortyndede saltsyre 
                                                                        pH = -log(12) = -1,08

                          den fortyndede saltsyre
                                                                        pH = -log(12/2500) = 2,32
                                
                                                                        [H3O+] = cs = 10-pH = 10-2,32 M = 0,004766 M

   b) Hvor mange mol NaOH skal anvendes for at neutralisere

                         den ufortyndede saltsyre
                                                                        n(NaOH) = n(HCl) = (2,0 L)·(12 mol/L) = 24,0 mol

                         den fortyndede saltsyre  
                                                                        n(NaOH) = n(HCl) = (5000 L)·(0,004766 mol/L) = 24,0 mol

      antallet af mol, der skal neutraliseres, er jo det samme i begge opløsninger


Skriv et svar til: Syre-base-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.