Kemi

Aktiveringsenergi

31. januar 2012 af TigerStriber (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej :)

skal lave en opgave hvor vi har oplyst aktiveringsenergien 250 kJ/mol og temperaturen 1700 K. Hvor lang tid er der så gået inden 99 % af lattergassen er dekomponeret ved 1700 K? i samme opgave har vi fundet hastighedskonstanten k ved 800 K. vi har altså to temperaturer , men kan jeg bruge dem begge og hvordan skal jeg gøre for at finde ud af hvor lang tid der går før 99 % er dekomponeret?

Hilsen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2012 af exutu (Slettet)

Du skal først udregne hastighedskonstanten v. 1700 K det gør du med arhennius ligningen. Så tager vi den der fra.

(arrhenius ligningen hedder: ln(k2/k1)=-Ea/R*(1/T2-1/T1)    )


Svar #2
31. januar 2012 af TigerStriber (Slettet)

får k til at være 8,24062*10^(-13), lyder det realistisk?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2012 af exutu (Slettet)

Hvad var din hastighedskonstant ved 800K?


Svar #4
31. januar 2012 af TigerStriber (Slettet)

0,00004 s^-1, aflæste den numeriske værdi af hældningen for grafen for 1. orden


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2012 af exutu (Slettet)

Nej den skulle meget gerne blive større. Har du husket at gange aktiverings energien med 10^3 eller gaskonstanten med 10^-3 så du får det i samme enhed?


Svar #6
31. januar 2012 af TigerStriber (Slettet)

ja, opdagede en taste-fejl :) men nu får jeg 17713,3, ved ikke om der er endnu en fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. januar 2012 af exutu (Slettet)

Det er sikkert fint.


Svar #8
31. januar 2012 af TigerStriber (Slettet)

okay:) men ved du også hvordan skal jeg gøre for at finde tiden der går, når jeg ikke har startkoncentrationen ved 1700K?


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. januar 2012 af exutu (Slettet)

Først opstil lige hastighedsudtrykket (i ln() form)


Svar #10
31. januar 2012 af TigerStriber (Slettet)

ln(v(t))=ln(k)+ln([A(t)]) eller ln(k)=ln(v(t))-ln([A(t)]?


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. januar 2012 af exutu (Slettet)

Det er den integrerede:

ln([A])=ln(A0)-kt

Du har k og du har at ln(A)=0,01*ln(A0)

og så skal du bare regne


Svar #12
31. januar 2012 af TigerStriber (Slettet)

nåå den havde jeg lige overset :) men har jo stadig ikke nogle koncentrationer, kan man bare finde på en startskoncentration? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. januar 2012 af exutu (Slettet)

Hele ideen er at det ikke er nødvendigt. De 2 går ud med hinanden da du jo kan opsætte: ln([A])=0,01*ln([A0])

 


Svar #14
31. januar 2012 af TigerStriber (Slettet)

undskyld kan slet ikke lige se denne her for mig.. så man kan opstille den sådan: 0,01*ln(A0)=ln(A0)-kt og så isolere t? så t=(.99*ln(a0))/k

men hvordan så med de 99 %? skal jeg bare gange t med 0,99


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. februar 2012 af exutu (Slettet)

Nej...Jeg har lavet en fejl. Det hedder ikke: 0.01*ln(A0)=ln(A) men tilgengæld: ln(0.01*A0)=ln(A)


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. februar 2012 af exutu (Slettet)

Så du får istedet:
t=(ln(0.01*A0)-ln(A0))/-k


Svar #17
01. februar 2012 af TigerStriber (Slettet)

tak :) hvornår skal jeg så bruge de 99 %? :S


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. februar 2012 af exutu (Slettet)

99 % forbrugt = 1% tilbage=0,01 tilbage


Skriv et svar til: Aktiveringsenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.