Matematik

Yderdiameter - 3 rør inde i hinanden

07. februar 2012 af Sushi112 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg har lidt svært ved at forstå en matematik opgave, om hvordan man finder yderdiameteren nogen der kan hjælpe... Opgaven er vedhæftet som PDF

 

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Matematik.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
07. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig om at indskrive tre cirkler med samme radius inde i den store cirkel, hvis diameter er lig med 10cm, således at de tre cirkler lige netop rører hinanden og også rører den store cirkel. Lav en tegning og få overblik.


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. februar 2012 af Ecc0 (Slettet)

Ydre diarmeteren er den dirameter et rør har fra den ene yder side til den anden. Altså vil den indre dirameter være mindere, da der er et stykke fra den ydre dirameter ind til den indre. Se vedlagte figur: 

 

Men altså har du et rør med en indre diermeter på 10cm, der skal være 3 inden i denne. Dvs at de hver kan være 10cm/3=10/3cm. Altså har rørene en dirameter på 10/3cm.   

Vedhæftet fil:Portalen.pdf

Brugbart svar (2)

Svar #3
07. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke korrekt. De tre indre cirkler skal alle røre hinanden og også røre den ydre cirkel, se #1.

Lad det store rørs indvendige diameter være D, og lad de små rørs udvendige diameter være d. De små cirklers centre er vinkelspidser i en ligesidet trekant, hvis sidelængde er d. Centrum for denne trekants omskrevne cirkel er også centrum for den store cirkel. Højden i den ligesidede trekant er (som også er median i denne trekant), har længden

h = d·(√3)/2,

hvorfor radius i den ligesidede trekants omskrevne cirkel er

r = (2/3)·h = d·(√3)/3

Radius i den store cirkel, der omskriver de tre små cirkler, er derfor

R = r + d/2 , hvorfor den store cirkels diameter er

D = 2R = 2r + d = d·(2·(√3)/3 + 1) = d·(2+√3)/√3 .

Da D = 10cm, finder vi derfor

d = D·√3 / ((2+√3) = 4,641cm


Svar #4
07. februar 2012 af Sushi112 (Slettet)

Tak for hjælpen begge to, Andersen dit svar må være rigtigt, da facitlisten viser det samme resultat som dit. :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2015 af omidmazinan (Slettet)

Hej Anders, 

Jeg har kigget på din beregning og kan nogenlunde følge dig i dem. Men jeg kan sempelthen ikke forstå hvor √3 kommer af.

Jeg håber du kan give mig en forklaring  


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. november 2015 af omidmazinan (Slettet)

 
 

Skriv et svar til: Yderdiameter - 3 rør inde i hinanden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.