Kemi

opløselighedsligevægten

08. februar 2012 af Kristina0 (Slettet)

Opgave 1
 

Opskriv opløselighedsligevægten for CaCO3 (s).

Kopl for CaCO3 er 0,87 . 10-8 M2

Beregn hvor mange gram CaCO3, der kan opløses i 1 L rent vand 25 °C.

hvordan gøres dette ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2012 af Fingerpin (Slettet)

CaCO3 (s) ⇔ Ca++ + CO32-

Opløselighedsprodukt:

[Ca++]*[CO32-] = 0,87*10-8 M2

Jeg kan sætte dem til x:

[x]*[x] = 0,87*10-8 M2

x= 0,87*10-8 M2

x = √(0,87*10-8) = 0,000093M

Derefter bruger du C*V = m/M og isolerer m (CaCO3)


Svar #2
08. februar 2012 af Kristina0 (Slettet)

Mange tak Fingerpinn, kan du også forklar mig hvordan man kan se om en opløsning er mættet, umættet eller overmættet ?


Svar #3
08. februar 2012 af Kristina0 (Slettet)

fx

Du skal udfylde følgende skema, idet at du skriver, om den pågældende opløsning er umættet/mættet eller overmættet

[Ca2+]                     [CO32-]
 

1,2 . 10^-4 M                 0,9 . 10^-3 M

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2012 af Fingerpin (Slettet)

Jeg kan max opløse 0,000093M CaCO3 = 9,3*10-5 M

jeg bruger igen mit opløseligheds produkt:

Opløselighedsprodukt:

[Ca++]*[CO32-] = [1,2*10-4]*[0,9*10-3] = 1,08*10-7M2

1,08*10-7 M2 < 9,3*10-5

Det beregnede opløselighedsprodukt (1,08*10-7 M2 er mindre end Kopl ) Derfor er opløsningen umættet. Dvs. jeg ville kunne opløse mere CaCO3 uden at det ville bundfælde sig!

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. februar 2012 af mathon

           Det beregnede opløselighedsprodukt (1,08*10-7 M2 er mindre end Kopl )

erstattes af

           Det beregnede ionprodukt 1,08·10-7 M2 < Kop

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2012 af mathon

den molære opløselighed kaldes for CaCO3
kaldes s

                                       CaCO3 (s)   <--->   Ca2+ (aq)   +   CO32- (aq)
molaritet imættet opløsning          s                        s                     s                               

   
   
               ionproduktet
                                       [Ca2+] · [CO32-] = Kop

                                       s · s = Kop

                                       s = √(Kop) = √(4,8·10-9 M2) = 0,000069 M

antal g CaCO3 opløst i 1 L
                                       m/V = M·s = (100,09 g/mol)·(0,000069 mol/L) = 0,006934 g/L = 6,934 mg/L
                
                          
                            

         

 


Skriv et svar til: opløselighedsligevægten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.