Kemi

Syrermolekyler dissocieret i monoprote syrer

08. februar 2012 af denis123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har brug for hjælp til en opgave.

"Beregn, hvor mange % af syremolekylerne der er dissocieret i følgende opløsninger af monoprote syrer:

a) 1,0 * 10-3 M hvor pK= 5,0

 

Hvordan er det jeg gør dette? Jeg har flere ideer, men de skiller sig alle ad. er virkelig træt.

Nogle der har nogen ide? jeg gætter på Aktuel koncentration ([a]), eller ([B] * [H3O+]) / [S]. Men i sidste ende ved jeg ik rigtigtt :(

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. februar 2012 af mathon

         

                                      HB    +    H2O    <--->    B-    +    H3O+
molære koncentrationer        (1-α)c                            αc           αc

           Ks = 10-pKs

          
           ligevægt
                                      [B-] · [H3O+] / [HB] = Ks

                                     αc ·αc / ((1-α)c) = Ks

                                     cα2 / (1-α) = Ks

                                     c·α2 + Ks·α - Ks = 0               0<α<1

                                     10-3·α2 + 10-5·α -10-5 = 0       0<α<1

                                          α = 0,095125 = 9,5%

                            

 


                         


Svar #2
09. februar 2012 af denis123 (Slettet)

hvordan fandt du frem til at

 

10-3 * a2 + 10-5 * a - 10-5 = 0

giver

a = 0,095125

 

???

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2012 af mathon

     ved at løse andengradsligningen i α


Svar #4
09. februar 2012 af denis123 (Slettet)

yess mange tak, lavede en fejl selv på lommeregner da jeg brugte "solve" fkt


Skriv et svar til: Syrermolekyler dissocieret i monoprote syrer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.