Matematik

Forskellige typer af linjens ligning:

15. februar 2012 af emilmortensen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej...
Jeg har et problem med en opgave, som lyder:

En linjes ligning er x/3 + y/2 = 1.

Tegn linjen og aflæs linjens skæringspunkter med koordinatakserne.

Vis ved beregning, at din aflæsning faktisk er korrekt.

Mit problem er en omregning fra x/3 + y/2 =1 til den traditionelle y = ax+b, da dette er måden, jeg regner med, man skal løse opgaven på.

Hvis dette ikke passer, eller I kan hjælpe mig med omregningen, ville det være superfedt.

Tak på forhånd!!!

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2012 af Enhver (Slettet)

Gang hvert led med 3 og 2.

x/3 + y/2 =1

2x + 3y = 6

y = -(2/3)x + 2


Svar #2
15. februar 2012 af emilmortensen (Slettet)

Super tak.

Har du også styr på beregningen, jeg skal bruge, når jeg vil finde skæringspunkterne på koordinatakserne?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Sæt x = 0, og beregn y; og sæt y = 0, og beregn x. Derved bestemmes koordinaterne til liniens skæringspunkter med akserne.


Svar #4
15. februar 2012 af emilmortensen (Slettet)

Altså y -y0 = a (x-x0) og omvendt??


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej. Genlæs #3.


Svar #6
15. februar 2012 af emilmortensen (Slettet)

Er det så:
y = -2/3 * 0 +2

y = 0 + 2

y = 2

 

Og:

0 = -2/3 * x +2 

2/3 x = 2

x = 3

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2012 af mathon

 generelt:

                x/u + y/v = 1     er den rette linje på akseskæringsform

 

                en brøk er lig med 1, når tæller og nævner er lige store

 

              skæring med x-aksen
              kræver 
                             x = 0
  hvoraf
                             y/v = 1    
                             y = v
  dvs
                             (0,v) 

 

              skæring med y-aksen
              kræver 
                             y = 0
  hvoraf
                             x/u = 1    
                             x = u
dvs
                             (u,1)

 

  linjens ligning på cartesisk normalform
  fås ved multiplikation
  med v        

                    (u/v)x + y = v

                    y = -(u/v)·x + v


  


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. februar 2012 af mathon

sidste 5 linjer korrigeres til

linjens ligning på cartesisk normalform
  fås ved multiplikation
  med v        

                    (v/u)x + y = v

                    y = -(v/u)·x + v


Skriv et svar til: Forskellige typer af linjens ligning:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.