Matematik

forklaring på let mat opg..... hjælp...

19. februar 2012 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Opgaven lyder således: 

Lav en tabel over priser i hele kroner fra 1 til 20 overfor momsen (25%) af prisen. 

a) Beskriv opgaven matematisk (hvad er f(x) og x)

b) Er f(x) proportionel med x?

c) Afblid funktionen i et kordinatsystem 

Nogen der kan forklare mig hvad jeg skal i den her opgave forstår det ovehoved ikke.....

På forhånd mange tak :)

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. februar 2012 af PeterValberg

Hvis du kalder prisen for x og momsen (25%) heraf for f(x)
får du en ligefrem proportional sammenhæng

f(x) = 0,25·x

se vedhæftede graf

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
19. februar 2012 af annahansen2 (Slettet)

MAnge tak for den fantastiske forklaring, har du mod på et andet spørgesmål? 


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. februar 2012 af PeterValberg

Ja, Anna - du spørger bare :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
19. februar 2012 af annahansen2 (Slettet)

opg 1: Du skal hjem fra en taxa. Der er 200 kr. tilbage i pungen. Kørslen koster 25 kr. i startgebyr og 10 kr.pr.km 

a) Lav en forskrift for den funktion, der beskriver prisen som funktion af antal kilometer.

b) Hvad er f(0) og f(9)?

c) Kan du komme hjem når der er 15 km hjem? 

 

Hvordan gør jeg dette? Kan du  forklare det opgave for opgve og ord for ord, så jeg bare kan det. :-) :)

Håber på din hjælp

på forhånd mange tak 


Brugbart svar (3)

Svar #5
19. februar 2012 af PeterValberg

a)

f(x) = 10x + 25   

hvor x er antal kørte km og f(x) er prisen herfor

b)

f(0) = 10·0 + 25 = 25
f(9) = 10·9 + 25 = 115

c)

Der er 15 km hjem, - altså skal du finde f(15) og undersøge om du kan betale (med dine 200 kr.)

f(15) = 10·15 + 25 = 175   (hvilket er mindre end 200, du kan altså godt komme hjem)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
19. februar 2012 af annahansen2 (Slettet)

Tak, du er den bedste til at forklare så fantastisk god så man bare forstår det

Kan du forklare denne opgave

 

Opg 2: I foråret 2000 var kusen på dollar 674 hos et vekslesburau. Hertil kommer et gebyr på 26 kr.

a) Lav en forskrift for betalte kr. som funktion af antal dollars.

b) Et andet vekslesbureau tilbyder dollars til kurs 681 og intet gebyr. lav også forskriften for dette burau.

c) Hvor mange penge skal man veksle før det første burau kan betale sig?


Brugbart svar (2)

Svar #7
19. februar 2012 af PeterValberg

Opg 2: I foråret 2000 var kusen på dollar 674 hos et vekslesburau. Hertil kommer et gebyr på 26 kr. 

 

a) Lav en forskrift for betalte kr. som funktion af antal dollars.

b) Et andet vekslesbureau tilbyder dollars til kurs 681 og intet gebyr. lav også forskriften for dette burau. 

c) Hvor mange penge skal man veksle før det første burau kan betale sig? 

 

a) hvis antal dollars $ er x og f(x) er prisen herfor i DKr. så er forskriften:

f(x) = (674/100)·x + 26 = 6,74·x + 26

kurs 674 betyder at 100 USD koster 674 DKr.

b)

g(x) = (681/100)·x = 6,81·x

c)

Her er du ude i to ligninger med to ubekendte:

f(x) = g(x)
6,74x + 26 = 6,81x
26 = 6,81x - 6,74x
26 = 0,07x
x = 371,43 USD

hvilket vil sige at vekselprisen er den samme ved 371,43 USD
Dermed er første vekselbureau dyrere op til 371,43 USD.

Kontrol af at f er dyrere end g, når du skal veksle til mindre end 371 USD

f(100) = 6,74·100 + 26 = 700 Kr.
g(100) = 6,81·100        = 681 Kr.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
19. februar 2012 af annahansen2 (Slettet)

1) Hvofor er forskriften for en funktion, hvor grafen er en ret linje altid f(x) =ax + b?

 

2) 

a) Opstil en funktionsforskrift for månedsregningsbeløbet som funktion af antal samtale minuter for hvert af de to ordninger. 

Ordning 1: Samtalepris 80 øre/min døgnet rundt. Abonomentpris 80 kr. pr. måned. 

Ordning 2: Samtalepris 50 øre/min døgnet rundt. Abonomentpris 125 kr. pr. måned. 

b) Tegn grafen for funktionen

c) Besvar ud fra grafen: Hvad de koster at tale i sammenlagt 4 timer.? 

d) Besvar ud fra grafen. Hvor længe man kan få lov til at tale i sin mobiltelefon, hvis man har 250 kr. til regningen.? 

Sidste to opgaver jeg ikke forstår ud af tre sider jeg har siddet og lavet. 

Håber på din hjælp på forhånd mange tak

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. februar 2012 af PeterValberg

1)

f(x) = ax + b   er jo netop modellen for en lineær funktion
hvor a (hældningskoefficienten) angiver den samme tilvækst pr. x 
Det er altså ligemeget om x ændrer sig fra 10 til 11 eller 100 til 101, - 
tilvæksten (på y) vil altid være a (når x vokser med én)

b er startværdien (når x = 0)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (2)

Svar #10
19. februar 2012 af PeterValberg

 

Ordning 1: Samtalepris 80 øre/min døgnet rundt. Abonomentpris 80 kr. pr. måned. 

Ordning 2: Samtalepris 50 øre/min døgnet rundt. Abonomentpris 125 kr. pr. måned. 

For at kunne tegne graferne, skal du først bruge en forskrift:

Ordning 1:  f(x) = 0,8·x + 80
Ordning 2:  g(x) = 0,5·x + 125

hvor x er antal minutter (du har talt i telefon i den pågældende måned)
og f(x) samt g(x) er prisen for den pågældende måneds telefoni for
henholdsvist ordning 1 og 2.

Brug et grafprogram (som fx GeoGebra) til at tegne funktionerne eller tegn det i hånden

se vedhæftede

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #11
19. februar 2012 af annahansen2 (Slettet)

Mange tak for din hjælp. :-) 


Brugbart svar (2)

Svar #12
19. februar 2012 af PeterValberg

c)

aflæs på graferne (ved x = 4) hvad det (ca.) koster at tale i telefonen for
hver af ordningerne.

Ordning 1: ca. 83 kr
Ordning 2: ca. 127 kr

d)

250 kr til telefoni svarer til en ret linje parallel med x-aksen, som skærer y-aksen i 250
tegn den ind og aflæs ved hilke x-værdier, denne linje skærer de respektive grafer

se vedhæftede

Ordning 1: ca. 213 minutter
Ordning 2: ca. 250 minutter

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: forklaring på let mat opg..... hjælp...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.