Matematik

Rumgeometri

23. februar 2012 af STXstudine (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har mange problemer med den her opgave

 

525. Bestem skæringspunktet mellem linjen m og planen a, når

2. m: x=-3+2t  y=-1+t   z=3-2t         og       a= 2x-y+3z = 2

 

Nogen der kan forklare mig hvordan dette gøres ?

 

På forhånd tak for hjælpen :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2012 af PeterValberg

Du indsætter planen koordinater i linjens forskrift og bestemmer værdien for parameteren t
Denne værdi for t indsætter du herefter i planens parameterfremstilling og bestemmer derved
koordinaterne til skæringspunktet

Planens koordinater:

x = -3 + 2t
y = -1 + t
z = 3 - 2t

Linjen a:

2x - y + 3z = 2
2(
-3+2t) - (-1+t) + 3(3-2t) = 2 
-6 + 4t +1 - t + 9 -6t = 2
-3t = -2
t = 2/3

Linjen a skærer således planen, når t = 2/3 og koordinaterne kan bestemmes som:

x = -3 + 2t = -3 + 2·2/3 = 
y = -1 + t = -1 + 2/3 = 
z = 3 - 2t = 3 - 2·2/3 =

 

 

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
23. februar 2012 af STXstudine (Slettet)

Tak for hjælpen :)

 

vil det sige at skæringspunktet mellem m og a er

x = -5/3 = -1,66

y = -1/3 = -0,33

z = 5/3 = 1,66


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2012 af PeterValberg

Nemlig, koordinaterne for skæringspunktet P=(-5/3 , -1/3 , 5/3)

det vil nok være bedst, hvis du vælger at bruge brøkerne som facit
(det er jo det eksakte resultat)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
23. februar 2012 af STXstudine (Slettet)

Ja okay, tusind tak for hjælpen. Kan du måske hjælpe med en anden opgave også? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2012 af mette48 (Slettet)

#! har konsekvent byttet om på begreberne planen koordinater i linjens forskrift

I opgaven er oplyst           m:    x=-3+2t  y=-1+t   z=3-2t    hvilket er parameterfremstillingen for linien

    og       a:    2x-y+3z = 2               som er planens forskrift

Selv om der i #1s tekst er byttet rundt på begreberne fører indsættelserne til den rigtige løsning


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. februar 2012 af PeterValberg

Ja, da :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2012 af PeterValberg

#5

Ja selvfølgelig, den "fangede" jeg ikke lige i farten...
Der skal selvfølgelig også være to parametere, hvis det var planens parameterfremstilling.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
23. februar 2012 af STXstudine (Slettet)

Så det vi har lavet er forkert?? eller hvad?

 

Hvordan skal den så laves?


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. februar 2012 af PeterValberg

Nej, jeg har ikke lavet den "ret meget" forkert :-)  resultatet er korrekt

jeg er i skyndingen kommet til at bytte rundt på planen og linjen i min bevisthed

Det er linjen, der er givet ved en parameterfremstilling
Planen er givet på normalform
 

det burde have været således (beklager)

 

Du indsætter linjens koordinater i planens forskrift og bestemmer værdien for parameteren t
Denne værdi for t indsætter du herefter i linjens parameterfremstilling og bestemmer derved
koordinaterne til skæringspunktet

Linjen m:

x = -3 + 2t
y = -1 + t
z = 3 - 2t

Indsat i planens ligning:

2x - y + 3z = 2
2(-3+2t) - (-1+t) + 3(3-2t) = 2 
-6 + 4t +1 - t + 9 -6t = 2
-3t = -2
t = 2/3

Linjen a skærer således planen, når t = 2/3 og koordinaterne kan bestemmes som:

x = -3 + 2t = -3 + 2·2/3 = 
y = -1 + t = -1 + 2/3 = 
z = 3 - 2t = 3 - 2·2/3 =

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
23. februar 2012 af STXstudine (Slettet)

Ja okay, begge dele giver lige meget mening for mig ;)

 

Den næste opgave lyder således:

Angiv en ligning for den plan, der indeholder linjerne m1 og m2, når

m1: (x y z) = (1, 0, -2) + t (0, -2, 3)

m2: (x y z) = (1, -2, 1) + t (0, 1, 0)

Jeg ved det er noget med retningsvektor og normalvektor, mere ved jeg ikke :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. februar 2012 af PeterValberg

Linjerne er givet som en parameterfremstilling med retningsvektorerne

r1 = (0,-2,3)

r2 = (0,1,0)

Som normalvektor for planen α, der indeholder begge linjer, kan du bruge krydsproduktet af retningsvektorerne:

nα = r1×r2

Som det kendte punkt, bruger du ét af punkterne (1,0,-2) eller (1,-2,1) fra linjernes parameterfremstillinger

Indsæt koordinaterne fra normalvektoren (a,b,c) og det ene punkts koordinater (x0,y0,z0) i:

a(x - x0) + b(y - y0) + c(z - z0) = 0     (planens ligning)

og reducér udtrykket

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
23. februar 2012 af STXstudine (Slettet)

Hvis jeg bruger crossP på cas for at finde normalvektoren bliver det [-3, 0, 0] Er det rigtigt?

Hvis jeg så bruger det kendte punkt (1, 0, -2). og indsætter begge dele bliver det:

-3(x-1) + 0(y-0) + 0(z-(-2))= 0

 

Er det rigtigt?


Svar #13
23. februar 2012 af STXstudine (Slettet)

Kan det passe at det så bliver

-3x+3=0


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man bemærker, at de linier begge indeholder et punkt med x = 1 , og at deres retningsvektorer har komponenten 0 i x-retningen. Alle x-koordinaterne for punkter på de to linier er derfor lig med 1. Da de to liniers retningsvektorer ikke er parallelle, må planen, der indeholder begge linier, derfor have ligningen

                                           x = 1   .


Skriv et svar til: Rumgeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.