Matematik

planer i rummet

25. februar 2012 af brugerjulie (Slettet) - Niveau: A-niveau

i et koordinatsystem i rummet er to planer alfa og beta givet ved ligningerne:

alfa: 2x-3y+6z=10

beta:5x+y-3z=9

En linje l er bestem ved paramterfremstilling (x,y,z) = (10,16,3) + t*(3,4,1),t∈R

b) undersøg om linjen l er parallel med planen alfa og bestem koordinatsættet til skæringspunktet l og beta

x=10+3t
y=16+4t
z=3+t

Skal jeg så bruger ligningen beta 5x+y-3z og indsætte x,y og z på pladserne og derefter bruge solve til at finde frem til t ??

Og i koordinatsættene indsætter man t ind i linjen l ??

Håber nogen kan hjælpe :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2012 af peter lind

Nej. hvis linjen er parallel med planen står dens retningsvektor vinkelret på planens normalvektor


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. februar 2012 af PeterValberg

Det sidste med at bruge x,y og z og finde t er metoden til
bestemmelse af skæringspunktet mellem linjen og planen β

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
25. februar 2012 af brugerjulie (Slettet)

Er ikke helt med, jeg skal bruge ligningen 2x-3y+6z = 10 ? eller 


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. februar 2012 af PeterValberg

Nej, du skal bruge ligningen for planen β, da det er skæringspunktet
mellem linjen l og planen β, der skal bestemmes:

Linjens koordinater:

x=10+3t
y=16+4t
z=3+t
 

Indsættes i ligningen for planen β:

5x + y - 3z = 9
5(10 + 3t) + (16 + 4t) - 3(3 +t) =9

skal løses for t, der indsættes i linjens parameterfremstilling
dermed fremkommer skæringspunktet

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
26. februar 2012 af brugerjulie (Slettet)

Jeg er ikke helt med :-) 
Hvordan undersøger jeg om linjen l er parallel med planen alfa? 

Skal jeg indsætte x,y og z ind i ligningen alfa eller beta eller hvordan :-) ???


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. februar 2012 af mathon

hvis linjen
                                                    L:  (x,y,z) = (10,16,3) + t·(3,4,1)            t∈R

       med retningsvektor
                                                    r = [3,4,1]

      er parallel med
      planen
                                                    α:  2x + (-3)y + 6z = 10

      med normalvektor
                                                    nα = [2,-3,6]

er
                                                    r nα = 0


Brugbart svar (2)

Svar #7
26. februar 2012 af mathon

   skæring mellem L og β
   kræver identiske koordinater
   for et punkt på linjen og i planen
hvoraf
                                                              x = 10+3t
                                                              y = 16+4t            og         5x + y - 3z = 9
                                                              z =  3+t

dvs
                                                              5·(10+3t) + (16+4t) - 3·(3+t) = 9         
   hvoraf t kan beregnes
   og dermed
   skæringspunktet
                                                              S = (10+3t,16+4t,3+t)


         
           
                 


Skriv et svar til: planer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.