Fysik

Fysik spørgsmål

26. februar 2012 af sofiemusen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.. Håber at nogen kan hjælpe med nedenstående spørgsmål?

 

Efter en meget alvorlig ulykke på en arbejdsplads, der arbejder med radioaktive materialer får oprydningsmandskabet på 100 mand hver målt en modtaget strålingsdosis på ca. 200 mSv. Hvor mange af de 100 kan statistisk set forventes vil udvikle kræft pga. denne bestråling?

 

En kræftsvulst på ca. 100g behandles med gammastråling. Strålekanonen afgiver 1.000.000 gammakvanter pr. sekund. Gammaenergien er 6·10-13J. En tredjedel af strålingsenergien absorberes i svulsten. Hvor længe skal bestrålingen vare, hvis man gerne vil have svulstvævet får en dosisækvivalent på 10Sv?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2012 af Salihu (Slettet)

spm 2:

10 Sv svarer til en strålingsdosis på        D = H/Q = 10 Sv/1 = 10 Gy, idet kvalitetsfaktoren Q for gamma er 1

Energien der afsættes i 0,1 kg væv bliver

       E = D*m = 10 Gy * 0,1 kg = 1 J

Svulsten absorberer (6*10-13 *106)/3 J/s = 6*10-7/3 J/s

dvs. bestrålingen skal vare

    t = (1 J*3) / ( 6*10-7 J/s) = 5*106 s

ca. 57 og 21 timer


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2012 af Salihu (Slettet)

spm 1:

Efter min bog er risikofaktoren 0,005% pr. mSv

dvs. statistisk set vil "0,00005 mennesker" udvikle kræft, hvis hver har modtaget 1 mSv

I dette tilfælde har hver mand modtaget 200 mSv, altså kan 0,00005*200 = "0,01 af mændene" udvikle kræft.

Der er i alt 100 mand, hvoraf 100*0,01 = 1 mand forventes at udvikle kræft. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2012 af Salihu (Slettet)

tastfejl til spm 1:

"ca. 57 og 21 timer" --> ca. 57 dage og 21 timer


Skriv et svar til: Fysik spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.