Matematik

Retvinklet trekant

26. februar 2012 af Umuligt (Slettet)

Hej

Jeg har en trekant, hvor der er punkt a, b, c (og d).

Grundlinjen er 8,4 og de to sider er 3,7 og 9,1. Trekanten er ikke retvinklet. Men fra toppunktet går der en lige linje ned, altså punkt D, så der bliver dannet to retvinklede trekanter.

Skal bruge pythagoras sætning.

Afstand BD= har kun en katet og hypotonusen. Katen er 8,4 og hypotonues er 9,1.

Afstand AD = her skal du bruge den længde du finder i ovenstånde, samt hypotunesen som er 3,7. Altså skal der findes en katet.

Trekant ABC er retvinklet/ikke retvinklet, fordi?

Håber det er til at forstå.


Svar #1
26. februar 2012 af Umuligt (Slettet)

Afstand BD = 3,5

Afstand AD = 1,2.

Men det forstår jeg ikke, hvorfor er en del af opgaven, da det er trekant ABC, jeg skal finde ud af om er retvinklet. Den har siderne kateterne 3,7 og 8,4 og så har den hypotonusen 9,1.

3,7*3,7+8,4*8,4=84,25.

Kvadratroden af det giver 9,178. 

Ergo er den retvinklet, men jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor da den simpelthen ikke har en vinkel på 90 grader. Men de to retvinklede trekanter, som punkt D danner, er jo irrelevant, da det ikke er disse jeg skal finde. Men der må nærmest være noget om det, når jeg først skal finde de to afstande til at starte med.

EDIT: Men hvis vi tager den første retvinklede trekant og siger 8,4*8,4+3,5*3,5 og tager kvadratroden giver det præcist 9,1, men det er trekant BDC, så er ABC vil ikke retvinklet?


Svar #2
26. februar 2012 af Umuligt (Slettet)

Ingen, der kan hjælpe?

Har gjort mig en ny tanke, tror jeg har svaret.

Jeg skal finde ud af om trekant ABC er retvinklet. Den har målene 8,4(g), anden katet er 3,7 og hypotonusen er 9,1.

Jeg har et punkt D, der deler trekanten i to ved højden. Det danner to retvinklede trekanter. Linjen D har målet 3,5.

Den ene retvinklede trekant har målene 9,1, 3,5 og 8,4. Det passer med pythagores sætning.

Den anden trekant har målene 1,2, 3,7 og 3,5. Siderne med 3,7 og 3,5 er parelle og grundlinjen er 1,5.

Problemet er blot, at jeg skal finde trekant ABC og det giver 9,17, mens min første retvinklede giver præcist 9,1, som det skal.

Jeg er kommet frem til, at hypotonusen på den anden retvinklede trekant og den ene katet i trekant ABC, er 3,7. Men så skal jeg fjerne de grundlinjen på 1,2, da ikke er med i trekant ABC. Så bliver siden med 3,7 til 3,5 og så går det op med 9,1. Så trekant ABC er retvinklet, selvom det umiddelbart ikke ligner.

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2012 af nielsenHTX

#0+1+2  prøv lige at tegne en skitse af det....eller uploade det billede du kigger på

hvad er det du skal svare på? er det kun om trekant ABC er retvinklet?

 


Svar #4
26. februar 2012 af Umuligt (Slettet)

Ja.

Trekanten mener om den her: http://plusa1stx.systime.dk/typo3temp/pics/528e969fed.png

Min grundlinje er 8,4.

Der hvor der på tegningen står c, er det på min tegning 3,7 lang.

Og på modsatte side står der 9,1 hos mig.

Så er der som på tegning en lige linje, der deler trekanten i to og danner to retvinklede altså punkt D.

Den er 3,7 lang og grundlinjen på den første trekant er 1,2.

De to trekanter er retvinklede, men så skal jeg finde ud af om ABC er retvinklet.
 

Skal bruge pythagores og hypotonusen er 9,1.

Så tænker jeg på, om punkt D er den katet, når jeg fjerner de 1,2 fra den ene grundlinjen, så de 3,7 bliver til 3,5, for så går det op. Sådan så, at den første retvinklede trekant bliver til punkt ABC.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. februar 2012 af nielsenHTX

#4 hvis en trekant er retvinklet skal den opfylde Pythagoras og det gør trekant ABC ikke så den er ikke retvinklet


Svar #6
26. februar 2012 af Umuligt (Slettet)

Ja, det er jeg klar over, men det må simpelthen være en grund til, at opdeler trekanten i to retvinklede.

Hypotonusen i trekant ABC giver 9,178, men skal give 9,1 Den første retvinklede trekant giver præcis 9,1, så jeg overvejer om der må være en sammenhæng mellem dem.

Hvis man fjerner de 0,2 fra grundlinjen i første trekant og trækker dem fra siden AB, så er den også 3,5. Så man dropper hele den anden retvinklede trekant, og ABC til bliver trekant nummer to.

Er det helt sort?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. februar 2012 af nielsenHTX

#6

"Hvis man fjerner de 0,2 fra grundlinjen i første trekant og trækker dem fra siden AB, så er den også 3,5. Så man dropper hele den anden retvinklede trekant, og ABC til bliver trekant nummer to." dette viser også at trekant ABC ikke er retvinklet, fordi højden fra B skulle være det samme som |AB| hvis den er retvinklet


Svar #8
26. februar 2012 af Umuligt (Slettet)

Så jeg skal simpelthen svare, at trekant ABC ikke er retvinklet, da den ikke opfylder pythagoras. 

Lige et tjek:

3,7*3,7+8,4*8,4=84,25.

Kvadratrod: 84,25 = 9,17.

Men det skal give 9,1.

Omvendt har jeg en retvinklet trekant, hvor der på mit papir står 55, men det giver 55,3, så kan man ikke se mellem fingrene med de 0,07? Eller hvad tænke du, da du skrev den ikke opfyldte?


Skriv et svar til: Retvinklet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.