Matematik

Differentialregning, tretrinsregel

26. februar 2012 af Zkw37 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har lidt svært ved at beregne differentialkvotienten for denne forskrift ved hjælp af tretrinsregelen.

Opgaven:

Beregn ved hjælp af 3-trinsreglen f'(x0) i et vilkårligt punkt x0 for funktionen med forskriften: f(x) = x3 - 3x - 1


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. februar 2012 af mathon

 

     ...hvad går galt?

                                    (xo+h)3 = xo3 + 3xo2·h + 3·xo·h2 + h3


Svar #2
26. februar 2012 af Zkw37 (Slettet)

#1


Det der er problemet, er at jeg ikke ved hvordan jeg skal indsætte ledene i forskriften: f(x0+?x)-f(x0) / ?x


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#2

Hvorfor ved du ikke det?

Start med at finde Δy.


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. februar 2012 af klynk (Slettet)

Kig på den her

Vedhæftet fil:tretrins.docx

Svar #5
26. februar 2012 af Zkw37 (Slettet)

#1


 

Jeg kan ikke få den til at give det samme som dig, mathon. Når jeg indsætter udtrykket ser det således ud:

(x0 + h)3 - 3(x+ h) - 1 + (x0)3 -3(x0) - 1

 

Og så kommer stykket hvor jeg skal gange ud i parenteser og reducere, og dermed får jeg Δy (altså h) til -2

Kan det passe?


Brugbart svar (2)

Svar #6
26. februar 2012 af mathon

se

Vedhæftet fil:tretrinsreglen_21.doc

Brugbart svar (2)

Svar #7
26. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du beregner ikke Δy korrekt

Δy = f(x0+h) - f(x0) = (x0 + h)3 - 3(x0 + h) - 1 - ((x0)3 -3(x0) - 1)

                                = (x0 + h)3 - 3(x0 + h) - 1 - (x0)3 +3(x0) + 1

                                = (x0 + h)3 - x03 - 3(x0 + h) + 3x0

                                = (x0 + h - x0)·((x0+h)2 + (x0+h)·x0 + x02) -3h

                                = h·(3x02 + 3x0·h + h2) - 3h

                                = h·(3x02 + 3x0·h + h2 -3)


Svar #8
26. februar 2012 af Zkw37 (Slettet)

#6


Jeg må sige, at jeg simpelthen ikke dur til differentialregning, og det er bare det der er galt.

Jeg kan ikke se hvordan du har fundet frem til det markeret stykke:

 

f(x0 + h) - f(x0) = (x0+h)3 -3(x0 + h) - 1 -(x03 - 3x0 - 1)

Hvordan har du sat ligningen ind i udtrykket? Er det ikke f(x0) du skal sætte ind der?

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. februar 2012 af YesMe (Slettet)

#8

Jo .. Det er f(x0)   . Se ..

f(x0 + h) = (x0+h)3 -3(x0 + h) - 1       og     f(x0) = x03 - 3x0 - 1

så       

Δy = f(x0 + h) - f(x0) = ((x0+h)3 -3(x0 + h) - 1) - (x03 - 3x0 - 1)


Brugbart svar (1)

Svar #10
26. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, det er f(x0) , der skal trækkes fra f(x0+h) .


Svar #11
26. februar 2012 af Zkw37 (Slettet)

#9


Jeg kan godt se det nu, nu forstår jeg bedre


Skriv et svar til: Differentialregning, tretrinsregel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.