Matematik

Spørgsmål til tangens opgave

26. februar 2012 af Rebiin (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg er ved at læse til terminsprøver, og laver i øjeblikket en gammel terminsprøve. Det første spørgsmål er ikke så svært, men problemet er at det skal laves uden hjælpemidler. På trekanten (som er retvinklet) er:

hypotenusen 4 meter lang

kateten modstående "Vinkel A" 2 meter lang

Herfra skal man beregne tangens til vinkel A. Jeg har brugt pythagoras sætning til at finde længden af den nærliggende og så finde tangens

2^2 + x^2 = 4^2

x = 3.46

tanA = a/b = 2 / 3.46 = 0.58

Så det var ikke så svært at få svaret, men jeg forstår ikke helt hvordan man skulle lave sådan en opgave uden hjælpemidler?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2012 af peter lind

Det betyder blot at du skal aflevere svaret med kvadratrod så x = kvrod(tal)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2012 af PeterValberg

 

a2 + b2 = c2
22 + b2 = 42
4 + b2 = 16
b2 = 16-4
b2 = 12
b = √12       (det er en længde, så vi ser bort fra den negative løsning)

tan(A) = a/b = 2/√12 = √4/√12 = √(4/12) = √(1/3) = 1/√3

UDEN hjælpemidler

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
26. februar 2012 af Rebiin (Slettet)

Okay, men er du sikker på det? Der står nemlig i opgaven "Beregn den eksakte værdi af tangens til vinkel A." Er det så stadig den eksakte værdi hvis jeg skriver det som 2 / kvrod(12)?

 

edit: ja okay, ser ud til jeg bare skal skrive det sådan. tak for svarene!


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2012 af mathon

                 sin(A) = a/c = 2/4 = (1/2)     A<90º

                 A = sin-1(1/2) = 30º

eller

                 tan(A) = a/b = 2/(2√(3)) = 1/√(3)    A<90º

                 A = tan-1(1/√(3)) = 30º


Skriv et svar til: Spørgsmål til tangens opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.