Matematik

Udregne vægt af iglo

08. marts 2012 af mikez (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej jeg har brug for jeres hjælp.

 

jeg har fået en opgave hvor jeg skal regne vægten ud på en iglo. nogen der kan fortælle mig hvad jeg skal gøre?

 

opgaven lyder :

Iglo'en er en halvkugle. Den udvendige diameter er 3,8 m og tykkelsen af  sneblokkende er 20cm, massefylden er 0,5g/cm3

 

Hvor meget vejer igloen?

 

Mange gange tak på forhånd :)

 

Mvh Mike


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2012 af mette48 (Slettet)

Find rumfanget af halvkuglen af sne og hulrum.

Beregn radius i hulrummet

find rumfanget af denhalv kugle, der kan ligge inden i hulrummet

træk den lille halvkugle fra den store


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

- og gang rumfanget med massefylden - .

Husk at holde rede på m og cm !


Svar #3
08. marts 2012 af mikez (Slettet)

Mange tak.

nu spørger jeg nok dumt, men hvordan gør jeg det ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. marts 2012 af nqrlund (Slettet)

1. du skal regne rumfanget ud af de 2 halvkugler

v1= (4/3)*pi*2,13 = 19,4m^3

v2=(4/3)*pi*1,93= 14,36m^3

så trækker du dem fra hinanden og de giver 5,03m3

så regner du 0,5g/cm^3 om til 500kg/m^3

og så ganger du dem sammen

500*5,03 = 2515kg


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

# 4

Det er den UDVENDIGE diameter, der er opgivet i # 0 !


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. marts 2012 af nqrlund (Slettet)

nåh hov jeg havde lige set det omvendt.. men det er jo samme princip :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. marts 2012 af nqrlund (Slettet)

resultetet bliver så 2037,85kg


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Din fremgangsmåde i #4 virker bare ikke så godt. Du benytter formlen for rumfanget af en kugle; igloen har form som en halvkugleskal. Rumfanget af isen i igloen er da

V = (2/3)π·R3 - (2/3)π·r3 = (2/3)π·(R - r)·(R2 + Rr + r2)

hvor R er den ydre radius, og r er den indre radius. Sjovt nok er dit resultat i #7 dog korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. marts 2012 af nqrlund (Slettet)

det er jo os det samme jeg har gjort, jeg har bare brugt formlen for en kugle da det lige var den jeg kunne huske, jeg har så divideret resultatet med 2, hvilket jeg godt kan se jeg har glemt hehe...


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. marts 2012 af nqrlund (Slettet)

1. du skal regne rumfanget ud af de 2 halvkugler

v1= ((4/3)*pi*1,7)/2 = 10,29m^3

v2=((4/3)*pi*1,9)/2= 14,36m^3

så trækker du dem fra hinanden og de giver 4,07m3

så regner du 0,5g/cm^3 om til 500kg/m^3

og så ganger du dem sammen

500*4,07 = 2037,85kg

 

Så skulle det hele gerne passe :D


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du har jo stadig brugt formlerne for hele kugler. Du har kun ændret radierne til de korrekte radier. Se #8 for den korrekte formel.umfanget af en halvkugle med en given radius er præcis det halve af rumfanget af en kugle med samme radius.


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. marts 2012 af nqrlund (Slettet)

det er jo nøjagtig det samme en hel kugle dividere med 2 er en halv kugle jeg dividerer jo hele formlen med 2.


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, i redigeringstiden ser det ud til, at du fik tilføjet "/2" i dine formler i #10, men i skyndingen forsvandt så 3.potenserne på radierne. Det er jo stadig ikke korrekt. Se #8 for den korrekte formel.


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. marts 2012 af nqrlund (Slettet)

nej nu glemte jeg sgu 3. potenserne, men udover det er det jo rigtigt. Det jeg gør er jo det samme som du gør i den formel i #8. Det vigtigste er jo at man kommer frem til det rigtige resultat..


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Nej, det vigtigste er, at man forklarer, hvordan man kommer frem til resultatet ved at beskrive den korrekte fremgangsmåde. Det er klart, at du må have brugt de korrekte formler; men i to forsøg var det ikke lykkedes at skrive dem korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. marts 2012 af nqrlund (Slettet)

1. du skal regne rumfanget ud af de 2 halvkugler

v1= ((4/3)*pi*1,73)/2 = 10,29m^3

v2=((4/3)*pi*1,93)/2= 14,36m^3

så trækker du dem fra hinanden og de giver 4,07m3

så regner du 0,5g/cm^3 om til 500kg/m^3

og så ganger du dem sammen

500*4,07 = 2037,85kg

 

Så nu står det så det er rigtigt...

Man kan jo komme til at lave en fejl når man taster det ind på computeren. Men når resultaterne står der og de er rigtige kan personen der har stillet spørgsmålet jo evt. spørge hvis han ikke kan få de samme resultater,som jeg har fået, så kan jeg jo forklare hvad det er jeg har gjort, og rette eventuelle fejl. Jeg går ikke ud fra vedkommende bare har tænkt sig at skrive af uden selv at regne det igennem.


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Og det er jo så også det, de øvrige indlæg bidrager til.


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. marts 2012 af nqrlund (Slettet)

Det er jo rigtigt :D


Svar #19
09. marts 2012 af mikez (Slettet)

Hej igen tusind tak alle sammen,

nej har ikke tænkt mig at skrive af hehe :)

er ikke så god til matematik,

så har et spørgsmål., hvad er det der (4/3) ?

vil gerne have en bedre forståelse af fx denne opgave, da vi sikkert får flere af slagsen :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
09. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

4/3 er en lille del af formlen for rumfanget af en kugle 4/3*pi*r^3


Skriv et svar til: Udregne vægt af iglo

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.