Matematik

ligning

08. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

er det rigtigt indtil videre? 

2/(x-1)+5=3/(x+1)-1

(2(x-1))/(x-1)+5(x-1)=3(x-1)/(x+1)-1(x-1)

2x + 10x-5 =(3x-3)/(x+1)-1

(x-1) (2x+10x-5)= 3x-3* (x+1)
2x2+10x2-5x-2x-10x+5= 3x-3
12x2-17x+5 = 3x-3
12x2-17x-3x+5+3= 0
12x2 -20x +8 = 0 
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Nej, det er ikke korrekt.

Gang ligningen med brøkernes fællesnævner.

2/(x-1) + 5 = 3/(x+1) -1 , dvs

2/(x-1) + 6 = 3/(x+1)


Svar #2
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

ka du ik regne lidt videre, jeg prøvede, men det var ik korrekt :S

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Fællesnævneren er (x-1)(x+1) , så man får

2(x-1)(x+1)/(x-1) + 6(x-1)(x+1) = 3(x-1)(x+1)/(x+1) , eller

2(x+1) + 6(x-1)(x+1) = 3(x-1) , eller

2x +2 +6x2 -6 -3x +3 = 0 , eller

6x2 -x -1 = 0 .

Løs nu den fremkomne 2.-gradsligning.


Svar #4
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

men jeg forstår ikke hvorfor jeg skal gange 2 to gange med (x-1) dvs. her2(x-1)(x+1)/(x-1)

 

fordi altså når jeg ganger nævner med x-1 og tælleren med x-1, så er dt kun 2(x-1)/x-1 

 

:S


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man ganger hvert led i ligningen med brøkernes fællesnævner (x-1)(x+1) , således som det er gjort i #3.

I det første led ganges 2/(x-1) med (x-1)(x+1) . Der er ikke tale om at gange to gange med (x-1).

(x-1)(x+1) · 2/(x-1) = 2(x+1)

osv.


Svar #6
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

men hvorfor har vi fællesnævneren som (x-1)(x-1) er det for begge led ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Genlæs forklaringen i #1. Man ganger med brøkernes fællesnævner. Det er fællesnævneren for alle tre brøker i ligningen.. Der skal mindst to brøker i spil, før man kan begynde at tale om fællesnævner.


Svar #8
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

jo men er det ikk sådan at man siger


2/(x-1)+5=3/(x+1)-1

 

=> 2(x-1)/(x-1) +5= 3(x-1)/(x-1)-1?


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er helt forkert. Der glemmer du jo at gange de to konstanter med (x-1), og på højre side laver du pludselig 3/(x+1) om til 3/(x-1) .


Svar #10
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

hov dt sidste var ved en fejl

 

hva mener du med konstanter?


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Der er en konstant +5 på venstre side, og en konstant -1 på højre side i den oprindelige ligning. Dem ignorerede du bare, da du gangede med (x-1) .


Svar #12
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

okay så prøver jeg igen:

 

2/(x-1)+5=3/(x+1)-1

2(x-1)/(x-1) + 5(x-1)= 3(x-1)/(x-1)- 1(x-1)


Brugbart svar (1)

Svar #13
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, du laver igen 3/(x+1) om til 3/(x-1) på højre side.


Svar #14
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

hov, det en fejl, men er det så rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #15
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Jo, det er det da så.


Svar #16
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

okay, så prøver jeg lige at regne den færdig :)


Svar #17
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

2/(x-1)+5=3/(x+1)-1


(2(x-1))/(x-1)+6(x-1)=3(x-1)/(x+1)-1(x-1)

2+6(x-1)=3-1(x-1)
2+6x-6=2-x+1

 

det forkert ik :S jeg ka ik finde min fejl


Brugbart svar (1)

Svar #18
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja, det er forkert. Du laver 5 om til 6 på venstre side, og du smider bare (x-1)/(x+1) væk på højre side, og på højre side bliver 3 på mystisk vis til 2.


Svar #19
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

jeg kan simpelthen ik forstå det, men mange tak for din tid


Brugbart svar (1)

Svar #20
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det lader til, at du slet ikke har styr på, hvordan man reducerer og isolerer i ligninger.

Genlæs svaret i #3 og løs den fremkomne 2.-gradsligning.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.