Kemi

Fremstilling af calciumcarbonat!

09. marts 2012 af cooltoschool (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)

Jeg har i skolen lavet et forsøg der hedder Fremstilling af calciumcarbonat. Vi skulle ved hjælp af stofferne kaliumcarbonat og calciumchlorid fremstille calciumcarbonat ved en fældningsreaktion.

I min rapport skal jeg lave et afslit om salte og oplæselighed. Jeg kan ikke helt finde ud af hvorfor det hænger sammen. Er det fordi kaliumcarbonat og calciumchlorid er salte??

Håber der er nogle der vil hjælpe og på forhånd tak! :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. marts 2012 af mathon

   

                            ...fra Folkeskolen burde du vide, at de er salte


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. marts 2012 af mathon

                     kaliumcarbonat og calciumchlorid er let opløselige
medens
                     opløselighedsproduktet
                     for
calciumcarbonat
                                                              er
                                                                       Kop = 4,8
·10-9 M2
                                                  
                    

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2012 af mathon

kaldes calciumcarbonats molære vandopløselighed
       for s
      har du
                                                                  Ca2+ (aq)   +   CO32- (aq)   <--->   CaCO3 (s)
molære koncentrationer:                             s                     s

og
                            ionproduktet
                                                              Y = [Ca2+ (aq)] • [CO32- (aq)
som i ligevægt
giver
                                                              [Ca2+ (aq)] • [CO32- (aq)]  = Kop = 4,8·10-9 M2
                                                             
                                                              s2 = 4,8·10-9 M2

                                                              s = √(4,8·10-9 M2) = 6,982·10-5 M

dvs
                                                             6,982·10-5 mol CaCO3 pr liter opløsning
som med
                     M(CaCO3) = sum({1,1,3}*{40.078,12.011,15.999}) g/mol  = 100,086 g/mol
giver
                                                             (6,982·10-5 mol/L) · (100,086 g/mol) = 0,006934 g/L = 6,934 mg/L =

                                                              0,6934 mg/100 mL 
                                                             

som er så lille en opløselighed, at calciumcarbonat straks bundfældes, når kaliumcarbonat og calciumchlorid blandes.


Skriv et svar til: Fremstilling af calciumcarbonat!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.