Matematik

ligning

09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

4/(x+2)=1/(x-1)

 

hvordan :S?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er helt samme fremgangsmåde som i din anden opgave fra tidligere i dag. Gang ligningen med brøkernes fællesnævner. I dette simplere tilfælde svarer det så til at "gange over kors".


Svar #2
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

altså:

4(x-1)/(x+2)= 1(x-2)/(x+2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, overhovedet ikke. Du roder det fuldstændig sammen. Gang hvert led i ligningen med brøkernes fællesnævner. Fællesnævneren er (x+2)(x-1) .


Svar #4
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

nååår

 

altså 4/(x-1)(x+2)= 1/(x-2)(x-1)


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er helt ude i hampen nu.

Man ganger hvert led i ligningen

4/(x+2) = 1/(x-1)

med fællesnævneren (x+2)(x-1) , altså

(x+2)(x-1)·4/(x+2) = (x+2)(x-1)·1/(x-1)

og så forkorter man brøkerne

(x+2)(x-1)·4/(x+2) = (x+2)(x-1)·1/(x-1)

så man får

(x-1)·4 = (x+2)·1 , altså

4(x-1) = x+2

Løs nu selv færdig.


Svar #6
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

det første gang jeg lærer at man gange både x+2 og x-1 sammen med 4/x+2, er der evt. en hjemmeside med lidt teori omkring det :S?


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. marts 2012 af MieKristensen (Slettet)

Er det ikke lidt besværligt?
Jeg har istedet ganget (x-1) over på den anden tæller. Så får jeg 4*(x-1)/(x+2)=1 og så reduceret den videre derfra.
Så har jeg sat brøken ud på to paranteser altså udnyttet at (a+b)/c = a/c+b/c også finder du x ved at reducere på sædvanlig vis :)


Svar #8
09. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

#7


Er det ikke lidt besværligt?
Jeg har istedet ganget (x-1) over på den anden tæller. Så får jeg 4*(x-1)/(x+2)=1 og så reduceret den videre derfra.
Så har jeg sat brøken ud på to paranteser altså udnyttet at (a+b)/c = a/c+b/c også finder du x ved at reducere på sædvanlig vis :)

 

hvis jeg så får 4x-4/x-2=1

hvordan kan jeg regne videre på brøken?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Du ender med at gøre præcis, hvad jeg har gjort i #5. Du er blot i gang med at gøre det på en mere besværlig måde.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du regner videre ved at følge fremgangsmåden i #5.


Svar #11
10. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

Okay

mange tak for jeres hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Teorien går ud på, at man ganger med brøkernes fællesnævner for at slippe af med brøkerne.

Da ligningen har formen

a / b = c / d

svarer det til, at man ganger over kors:

a·d = b·c

og så løser man videre derfra.


Svar #13
10. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

vil det sige at det første du har regnet er ik korrekt eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

I øvrigt fik du løst præcis denne opgave i en anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1161530 . Hvorfor posterer du opgaven igen?


Svar #15
10. marts 2012 af BrainChild (Slettet)

fandt senere ud af at jeg ik helt fandt ud af det, og at hvis jeg skriver igen på den samme tråd, så vil jeg ik få svar


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Jo, der vil komme svar i den anden tråd. Der er ingen grund til at starte en ny tråd med den samme opgave.


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.