Matematik

Halveringstid

12. marts 2012 af pukk (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg står med en matematik opgave jeg ikke kan komme videre med. 

"En beholder der indeholder en væske står i et 0° varmt køleskab. Temperaturen af beholder aftager ekspontielt med tiden. Klokken 14 var temperaturen 95° og i løbet af tre timer faldt den til 35."

Jeg skal bestemme halveringstiden.

 

Jeg er gået helt i stå og har ellers ikke svært ved halveringstid. Har prøvet at finde a ved at finde det procentvise fald i løbet af de 3 timer. Men det er et helt forkert tal.

 

What to do? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. marts 2012 af mathon

                                  

                                      T(t) = To·at

                                      T2/T1 = aΔt

                                      35/95 = a3

                                      a = (35/95)1/3 = 0,716883


                                      T½ = ln(1/2) / ln(0,716883)


Svar #2
14. marts 2012 af pukk (Slettet)

Jeg bliver ved med at få halveringstiden til 2.08251, men facitlisten siger 4.5 :-(


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts 2012 af NejTilSvampe

2.08 passer fint.

Efter 2.08 timer skal temperaturen være 95o/2 ≈ 47o

Så det kan godt passe med at efter 3 timer at det er 35.

Mens hvis halveringstiden var 4.5 så vil du have at efter 4.5 timer var temperaturen 47o , hvilket vil sige at det er blevet varmere efter de 3 timer da temperaturen var 35 på det tidspunkt - det giver selvfølgelig ikke mening.

Så du kan, uden at beregne noget som helst, resonere dig frem til at svaret skal være under 3.


Skriv et svar til: Halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.