Matematik

hjælp

14. marts 2012 af denniskarl (Slettet)

I en trekant CDF gælder, at d=58, f=67 og D=50º

find c1 og c2

(det er tale om sider, tror jeg siden det er c1 og ikke C1)

 

Hvordan finder man c1 og c2 :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt sinusrelationerne til at finde vinkel F (to løsninger), og bestem så vinkel C og siden c for hver af de to løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2012 af SuneChr

Kalder vi højden fra C på c for C´  skal da c1 og c2 forstås som

c1 = |DC´|   og     c2 = |C´F|     ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

c1 og c2 er de to mulige løsningsværdier for siden c. Sinusrelationerne giver to løsninger for vinkel F, og for hver af disse er der en løsning for vinkel C og siden c.


Svar #4
14. marts 2012 af denniskarl (Slettet)

#1

 

Andersen kan du please ikke prøve at regne det ud for mig bed udregninger

Please

har kun 5 min til at afleverer opgaven :(

Med 4 betydende cifrer..

på forhån tusind tak!!!


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg troede, at du havde lært noget af din foregående opgave, der gik ud på helt det samme.

Man har

sin(F) = f·sin(D)/d = 0,884913 , hvorfor

F1 = 62,241º og F2 = 180º -F1 = 117,759º , og dermed

C1 = 67,759º og C2 = 12,241º

Beregn nu

c = d·sin(C) / sin(D)

for de to værdier af vinkel C.

 


Svar #6
14. marts 2012 af denniskarl (Slettet)

Jeg fik da også lært hvordan man skulle finde vinklerne, men ikke sider efter man havde fundet vinklerne

men... mange tak for hjælpen ellers.


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2012 af NejTilSvampe

Det er strengt taget ikke nødvendigt at finde hverken F eller C.

benyt istedet cosinusrelationen.

d2 = c2 + f2 - 2·c·f·cos(D)

og løs ovenstående andengradsligning mht. c.

Den ordnede andengradsligning vil således se sådan ud:

c2 - 2·f·cos(D)·c + (f2 - d2) = 0

dvs.

a = 1 , b = 2·f·cos(D) , og "c" = (f2 - d2)    

(jeg sætter anførselstegn på "c", fordi det for guds skyld ikke må forveksles med siden c i trekanten.)

Løsningerne er da :

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er helt korrekt, og sikkert lidt hurtigere her, hvis man ikke er bedt om at bestemme vinklerne C.

Der forsvandt vist en eksponent 2 på faktoren cos(D) under roden. Man ender med

c = f·cos(D) ± √(d2 -f2·sin(D)2)


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. marts 2012 af NejTilSvampe

#8 - yep, tak for rettelsen. Bortset fra at du så skrev sin , istedet for cos.  :DDD

Det er faktisk interessant, for man kan jo udlede en dikskriminant her ud fra.

Disk = f2(cos(D)2 - 1) + d2 = 0 => cos(D)2 = 1 - (d/f)2

Dvs. hvis 1 - (d/f)2 > cos(D)2 , så eksisterer trekanten ikke.

       hvis 1 - (d/f)2 < cos(D)2 , så har trekanten to løsninger for c.

 

Jeg ved ikke hvor brugbart det er, men det er da lidt interessant :p


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du bemærkede så ikke pointen, at 1 - cos(D)2 = sin(D)2 . Det var da med fuldt overlæg, at jeg brugte sin.

Ja, du har da ret i, at det er ret interessant. Det er måske lidt simplere at se på varianten med sin(D) under roden. Der er en løsning, hvis

d2 -f2·sin(D)2 ≥ 0 ,

altså hvis

d/f ≥ sin(D) ,

og hvis der gælder skarpt ulighedstegn

d/f > sin(D)

er der to forskellige løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. marts 2012 af NejTilSvampe

#10 - klart, det så jeg ikke nej, min fejl.


Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.