Matematik

isoler r i renteformel

21. marts 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Da jeg isolere r i renteformlen fik jeg: ^n√Kn/K0 - ln = r

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Yes -

K = K0 * (1+r)^n

(1+r)^n = K / K0

1+r = (K/K0)^(1/n)

r = (K/K0)^(1/n) - 1


Svar #2
21. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

Ok, tak;) Vil du også hjælpe med med følgende opgave?

"En størrelse vokser med samme årlige procentsats 15år fra 3500 til 8040. Find den årlige vækstrate. Jeg har fået vækstraten til 1,30%, men ved ikke om det er rigtigt? Vil du være sød at tjekke efter?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

Hvis du indsætter tallene i den formel, du har fundet , gi'r det r = 0,057 altså 5,7%

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

- Og du kan jo gøre prøve (altid godt) ved at "indsætte" 3500 kr. i 15 år til 5,7%  ;-)


Svar #5
21. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

hmm...jeg får den til 1,0174 nu...arh


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

r = (K/K0)^(1/n) - 1

r = 15√(8040/3500) -1 = 0,057010254   ;-)


Svar #7
21. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

tusind tusind tak. Jeg skal lave en anden opgave og har fundet et indlæge om det her på studieportalen. Der står:

2) Om en eksponentiel udvikling g ved man, at g(0)=34,2 og at den 2-årlige vækstrate er 22,3%. Angiv en regneforskrift for g.
 

please hjælp

 

 


Svar #1 - Citér

28. februar 2008 af

mathon

g(x) = y = b*a^x
g(0) = 34,2 = b*a^0 = b*1 = b, hvoraf

y = 34,2*a^x

yo = 34,2*a^xo
1,223*yo = 34,2*a^(xo+2) = 34,2*a^xo*a^2 = a^2(34,2*a^xo) = a^2*yo

1,223*yo = a^2*yo, der ved division med yo
giver
1,223 = a^2, hvoraf

a = 1,223^(1/2) = 1,10589

konklusion:
regneforskriften for g
er
g(x) = 34,2*1,10589^x

Forstår du hvor yo kommer fra?


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. marts 2012 af SuneChr

Svar på overskriften i # 0 :

kn = k0·(1 + r)   ⇔  log kn = log k0 + n·log (1 + r)   ⇔  (log kn - log k0) / n =  log (1 + r)  ⇔

(1 + r)  =  10^((log kn - log k0) / n)                ⇔                 r  =  10^((log kn - log k0) / n)    - 1 


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

- hvilket er en lidt mere indviklet (men dog korrekt) omskrivning af # 1   ;-)


Svar #10
22. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

er der ikek knogen, der vil være søde at forklare mig, hvad mathin gør? i#7?


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7, #10

Man kan direkte nedskrive forskriften ud fra oplysningerne i opgaven:

f(x) = 34,2 · 1,223x/2 = 34,2 · (√1,223)x = 34,2 · 1,10589x


Svar #12
22. marts 2012 af Sinimini (Slettet)

tusind tusind tak

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. marts 2012 af Krabasken (Slettet)

# 11

"...direkte nedskrive...."  -  bob-bob - så skal man da kunne uddrage kvadratrødder i hovedet      ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det "direkte" gik på udtrykket hen til det sidste lighedstegn. Derefter kan google jo regne det ud.

I øvrigt er

√1,223 = (1,21 + 0,013)1/2 = (√1,21) · (1 + 0,013/1,21)1/2 = 1,1 · (1 + 0,013/1,21)1/2

              ≈ 1,1 · (1 + 0,5·0,013/1,21)

              = 1,1 · (1 + 0,0065/1,21)

              ≈ 1,1 · (1 + 0,0065·(1 - 0,21 + 0,212))

              = 1,1 · (1 + 0,0065 - 0,0065·0,21 + 0,0065·0,0441)

              = 1,1 · (1,0065 - 0,0013 - 0,000065 + 0,000287)

              = 1,1 · 1,005442

              = 1,1059

(just in case you left home without your square root).


Skriv et svar til: isoler r i renteformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.