Matematik

Parabel

22. marts 2012 af J,WJ (Slettet)

Nogle kvikke hjerner derude?

På billedet ses et "Pop-up-mål", hvor målrammen er en del af en parabel. I et koordinatsystem kan denne parabel beskrives ved ligningen y = -0,030x²+ 3,6x, hvor målrammen svarer til y ≥ 0 , og hvor x og y er angivet i cm.
a) Tegn parablen, og bestem målrammens højde og bredde.

(Billedet er ikke vedlagt, håber I kan hjælpe alligevel.)


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen y = 0 . Afstanden mellem de to rødder er rammens bredde.

Find toppunktet for parabelen. Toppunktets y-koordinat er rammens højde.


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kan skrive forskriften

y = -0,030x2 + 3,6x = -0,030·x·(x - 3,6/0,030)

                                 = -0,030·x·(x - 120)         (rod-faktorisering)

                                 = -0,030·(x2 -120x +602 -602)

                                 = -0,030·(x -60)2 + 108      (toppunktsform)


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. marts 2012 af mathon

  som sammenlignet med
  det almene tilfælde
  for
                                         y = ax2 + bx + c
  giver
                                         y = a·(x - -b/2a)2 + -d/4a

                                         T = ( -b/2a ; -d/4a)

 


Svar #4
24. marts 2012 af J,WJ (Slettet)

Men hvad er x, Andersen11?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad mener du?? x er den uafhængige variable i forskriften for den funktion, hvis graf er parabelen.

ved at skrive forskriften på dels rod-fakteriseringsform, og dels p9 toppunktformen, kan man umiddelbart aflæse de to størrelser, der spørges efter i opgaven. Se #1.


Svar #6
24. marts 2012 af J,WJ (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt.

Altså her fx y = -0,030x2 + 3,6x = -0,030·x(HVILKET TAL ER X) ·(x (HVILKET TAL ER X) - 3,6/0,030 OSV.

Skal jo sætte et tal ind for at kunne regne det ud


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. marts 2012 af mathon

citat fra #1
"Find toppunktet for parabelen. Toppunktets y-koordinat er rammens højde."

                         y = -0,030·(x -60)2 + 108   "(toppunktsform)"

                         ymax = 108 =   rammehøjde                   for x = 60


Svar #8
25. marts 2012 af J,WJ (Slettet)

Det giver altså slet ikke mening i mit hoved :( kan i evt. vise det

= -0,030·x·(x - 120)         (rod-faktorisering)
hvad trykker jeg fx så ind på min lommeregner her?


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man trykker ikke noget ind på lommeregneren. Man aflæser, at x = 0 og x = 120 er rødder i polynomiet. Der er ikke noget at bruge lommeregner til her. Genlæs #1.


Svar #10
25. marts 2012 af J,WJ (Slettet)

Forstår det virkelig ikke. Hvordan finder jeg målrammens højde og bredde, kan i ikke bare skrive det udførligt?


Brugbart svar (1)

Svar #11
25. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er jo skrevet udførligt i #1. Rammens bredde er afstanden mellem de to rødder, og rammens højde er toppunktets y-koordinat. Forskriften er blevet skrevet om for dig, så man umiddelbart kan aflæse de relevante størrelser. Hvis du ikke forstår noget som helst af det, må du i gang med at repetere afsnittene om 2.-gradspolynomier og parabeler.

Afstanden mellem de to rødder er den største rod minus den mindste rod:

      y = -0,030·x·(x - 120)                        (rod-faktorisering)

For at finde toppunktets y-koordinat, når forskriften er skrevet på formen

      y = -0,030·(x -60)2 + 108                (toppunktsform)

sætter man det kvadratiske led lig med 0 og aflæser y-værdien. Det kvadratiske led er jo netop 0, når x er midt mellem de to rødder.


Svar #12
25. marts 2012 af J,WJ (Slettet)

Så bredden er 120. Og toppunktet er også 120?


Brugbart svar (1)

Svar #13
25. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, toppunktets y-koordinat er ikke 120.


Svar #14
25. marts 2012 af J,WJ (Slettet)

Hvad er den så`?


Brugbart svar (1)

Svar #15
25. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Genlæs de 4 sidste linier i #11 .

Når x = 60 (midt mellem de to rødder) , bliver det kvadratiske led i formen

      y = -0,030·(x -60)2 + 108

jo lig med 0 , hvorfor man umiddelbart kan aflæse toppunktets y-koordinat til 108.

Du kunne også have nrugt udtrykket i #3 til at regne toppunktets y-koordinat ud.


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. januar 2015 af sneglesnegl (Slettet)

hvorfor kan i ikke bare komme med svaret når han ikke forstår det?


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#16

Svaret er jo givet flere steder i tråden. Det færdige svar er jo ikke til megen nytte, hvis man ikke forstår, hvordan man kommer frem til det.


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. september 2017 af PerHenrikChristiansen (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #19
18. februar 2018 af emil858f (Slettet)

er der en der han løse denne opgave helt? 


Brugbart svar (0)

Svar #20
18. februar 2018 af PerHenrikChristiansen (Slettet)

Nu kan jeg vist ikke komme en "hel" løsning meget nærmere:

https://www.desmos.com/calculator/ecvnffl1sd


Skriv et svar til: Parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.