Kemi

mættet og umættet keton

25. marts 2012 af Rina68 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan kan man se om en keton er mættet eller umættet?
Jeg har en pen-4-en-2-on og en pent-3-en-2-on. Ifølge mit IR spektrum må den første være mættet og den sidste være umættet.

Men hvordan ser man det uden at kende sit IR spektrum?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2012 af mathon

ifølge din tekst

er både                                                   og

                                      O                                                O
                                       ||                                                 ||
                     C = C - C - C - C                        C - C = C - C - C
                        pent-4-en-2-on                                pent-3-en-2-on
 

umættede


Svar #2
25. marts 2012 af Rina68 (Slettet)

Jamen hvordan kan det så være at de har 2 forskellige IR spektre?

Når jeg ser i mine spektre kan jeg se at pen-4-en-2-on har en arbsorbtion ved 1715, hvilket svarer til en mættet keton og pent-3-en-2-on har en arbsorption ved 1685, som svarer til en umættet keton ? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. marts 2012 af exutu (Slettet)

Det er fordi her er tale om konjugation, altså at der er et delokaliseret pi system. Det betyder at du nærmere har 3 1½ bindinger end 2 dobbeltbinder og en enkelt binding. Dette gør at den får en lavere energi og da energi er proportionelt med frekvens: E=h*F vil frekvensen derfor også være lavere. Derfor har ketonen en lavere frekvens for din konjugerede (pent-3-en-2-one) end for din ikke konjugerede (pent-4-en-2-one)


Skriv et svar til: mættet og umættet keton

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.