Kemi

Aflæsning af pKb (haster!)

25. marts 2012 af ymerdrys000 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har fået en opgave hvor jeg skal bestemme pKb ud fra en titrerkurve. Normalt har man en syre som man titrerer med en base, her kan pKs aflæses halvvejs ud til ækvivalenspunktet. Problemet opstår i at jeg har en base der titreres med en syre og jeg skal finde pKb. Jeg kan forestille mig at én ud af to følgende svarmuligheder er rigtige:

1) pKb aflæses på samme måde som pKs. Man aflæser altså pKb halvvejs ude ved ækvivalenspunktet

 

2) Selvom det er en base der titreres så er det stadig pKs der aflæses halvvejs ude ved ækvivalenspunktet. pKb findes så ved pKs + pKb = 14.

 

Er der nogen der har styr på hvad man skal gøre her (: ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2012 af emde93 (Slettet)

Pufferligningen kan også skrives med hensyn til basen på følgende måde:

pOH = pKb + log(n(s)/n(b))

I ækvivalenspunktet er n(s) og n(b) lige store hvilket medfører at

pOH = pKb + log(1) ⇔ pOH = pKb + 0

⇓ 

pOH = pKb 

pOH = 14 - pH

14 - pH = pKb

 

 

 


Svar #2
28. marts 2012 af ymerdrys000 (Slettet)

Okay tak for det :D 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2012 af Anxyous (Slettet)

#1:

Nej, nS og ner lige store midtvejs mellem starten og ækvivalenspunktet.

1) er den korrekte måde at aflæse på (husk at skelne mellem pH og pOH).


Skriv et svar til: Aflæsning af pKb (haster!)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.