Kemi

Mængdeberegninger

26. marts 2012 af cathi (Slettet) - Niveau: C-niveau

Ved en laboratorieøvelse fremstillede man CuSO4 * 5H2O udfra 15 g CuO. Det viste sig, at det praktiske udbytte udgjorde 83 % af det teoretiske udbytte

Beregn massen af den fremstillede mængde CuSO4 * 5H2O. 

Skal man gøre det: 0,83 * 15 g = 12,45 g ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2012 af mathon

   M(CuO) = sum({1,1}*{63.546,15.999}) g/mol = 79,545 g/mol

   M(CuSO4 * 5H2O) = sum({1,1,4,5}*{63.546,32.065,15.999,18.01}) g/mol = 249,657 g/mol

  stofmængden af 15 g CuO
                                                       n = (15 g) / (79,545 g/mol) = 0,188573 mol ækvivalerende

  0,188573 mol Cu                         

  udbytte = (0,188573 mol)·0,83 = 0,156515 mol Cu, som ækvivalerer

  0,156515 mol CuSO4 * 5H2O med massen

  m(CuSO4 * 5H2O) = (0,156515 mol) · (249,657 g/mol) ≈ 39,08 g
 

                      


Skriv et svar til: Mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.